En-Bi-Si prodat za 30 milijardi dolara

Glas Srpske
En-Bi-Si prodat za 30 milijardi dolara

NjUJORK - Američka TV mreža En-Bi-Si (NBC) prodata je za 30 milijardi dolara najvećem američkom kablovskom operateru "Komkast", koji je ovim preuzimanjem postao jedan od najjačih igrača na medijskom tržištu SAD, prenijele su agencije.

Ugovorom o kupovini 51 odsto akcija u En-Bi-Si univerzalu, televizijskoj mreži "Dženeral elektrika", "Komkast" se obavezao da će u kompaniju uložiti dodatnih 6,5 milijardi dolara.

Na ovaj način "Komkast" je, prenose agencije, formirao moćnu medijsku kompaniju koja neće samo kontrolisati filmsku i televizijsku produkciju, nego i distribuciju programa do korisnika.

- Zauzvrat, En-Bi-Si je ponudio kompletnu televizijsku mrežu, filmski studio i lokalne televizijske stanice, ali i zadržao 49 odsto akcija - kazao je dobro informisan izvor iz "Komkasta".

Kompanija je saopštila da je vrijednost En-Bi-Sija procijenjena na oko 30 milijardi dolara, a da su samo kanali "E", "Versus", "Golf kanal" i deset regionalnih sportskih kanala procijenjeni na 7,25 milijardi dolara.

Za "Dženeral elektrik" dogovor o prodaji En-Bi-Sija omogućiće da se kompanija preusmjeri na industrijski posao poslije gotovo tri i po godine, a u okviru sporazuma sa "Komkastom" ovaj gigant će En-Bi-Si kreditirati sa više od devet milijardi dolara.

En-Bi-Si univerzal uključuje popularnu mrežu En-Bi-Si netvork, televizijsku kuću "Telemundo", "Univerzal pikčers", te više od 20 kablovskih kanala, uključujući i "Bravo", te Si-En-Bi-Si.

Vivendi

"Dženeral elektrik" ovdje nije stao sa prodajom svog udjela u En-Bi-Siju, te je sa francuskom kompanijom "Vivendi" sklopljen dogovor o prodaji 20 odsto udjela u En-Bi-Siju za 8,5 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana