Emisijom obveznica finansiraju projekte

Mara Čigoja
Emisijom obveznica finansiraju projekte

BANjA LUKA - Emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi opštine Laktaši i Gradiška, te grad Banja Luka sakupili su ukupno 19,7 miliona maraka namijenjenih za finansiranje infrastrukturnih projekata, rekao je "Glasu Srpske" pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić i dodao da je opština Laktaši prva u RS koja je emitovala obveznice, i to u iznosu od deset miliona maraka, sa fiksnom kamatnom stopom na godišnjem nivou od 5,75 odsto i rokom dospijeća od šest godina.

- Grad Banja Luka je emitovao obveznice u vrijednosti od sedam miliona maraka, sa fiksnom kamatnom stopom od 5,75 odsto i rokom dospijeća od tri godine, dok je opština Gradiška emitovala obveznice u vrijednosti 2,7 miliona maraka, s rokom otplate od šest godina i fiksnom kamatnom stopom od šest odsto - istakao je Lakić i dodao da novcem prikupljenim kroz emisiju obveznica opštine Laktaši i Gradiška grade sportske dvorane, dok grad Banja Luka gradi most.

Lakić je istakao da se uskoro očekuje registracija obveznica opštine Šamac, kod koje je završena uplata obveznica u vrijednosti od 4.580.000 maraka, sa kamatnom stopom od 5,9 odsto i rokom dospijeća od deset godina.

- Pored toga, u toku je upis i uplata obveznica opštine Bijeljina u vrijednosti od 11 miliona maraka, sa kamatnom stopom od 6,75 odsto i rokom dospijeća od deset godina. Opština Bijeljina planira da na ovaj način finansira četiri infrastrukturna projekta - kazao je Lakić i najavio da u Srpskoj još nekoliko opština ima potencijal za emisiju obveznica.

Direktor "Advantis brokera" iz Banje Luke Branko Kecman kaže da na berzi postoji interes za kupovinu obveznica opština, ali da je on još uvijek manji od interesa za kupovinu akcija preduzeća. Razlog za to je činjenica da su dominantni kupci opštinskih obveznica u svijetu osiguravajuća društva i penzioni fondovi, koji kod nas relativno kratko postoje ili su tek u osnivanju.

- Kod nas se, nastojanjem Agencije za osiguranje RS, osiguravajuća društva sve više usmjeravaju na tržište kapitala, dok su penzioni fondovi tek u nastanku - istakao je Kecman i dodao da je investiranje u obveznice sigurnije od kupovine akcija preduzeća, jer opština garantuje isplatu glavnice i kamate, dok su akcije preduzeća po svojoj prirodi rizična investicija.

Prednosti

Darko Lakić je istakao da, za razliku od zaduživanja kod banaka, prilikom zaduživanja putem obveznica opština može da računa na više potencijalnih investitora, a to omogućava i povoljnije uslove finansiranja. Lakić kaže da stanovnici opština koje emituju obveznice ulaganjem u obveznice doprinose razvoju svog grada, te ostvaruju prinos koji je veći nego štednja u banci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana