Elita u panici, urednik uhapšen

Agencije
Elita u panici, urednik uhapšen

Atina - Lista bogatih Grka koji imaju novac u švajcarskim bankama objavljena je u atinskom časopisu “Hot dok”, a policija je uhapsila urednika Kostasa Vaksevanisa, koji je optužen za narušavanje privatnosti, javile su agencije.

Ozloglašeni spisak, koji je Kristin Lagard još 2010. godine, kao francuski ministar finansija, predala grčkim kolegama, duže vrijeme predstavlja izvor spekulacija.

Sada kada se konačno znaju imena 2.059 bankara, brodovlasnika, političara, novinara, glumaca, izdavača, ljekara, bogatih nasljednika, ali i nepoznatih ličnosti, očekuje se sljedeća faza - objavljivanje visine depozita.

Osim imena vlasnika štednih uloga u privatnoj banci HSBC u Švajcarskoj, dodatni detalji nisu saopšteni, prenijele su juče agencije.

Aktuelni direktor MMF-a, bivši francuski ministar finansija Kristin Lagard, prije dvije godine na strogo zaštićenom disku predala je ondašnjem grčkom ministru finansija Jorgosu Papakonstantinosu spisak imena i visinu depozita grčkih državljana u švajcarskim bankama. Disk je na volšeban način “izgubljen”, a sada je osvanuo u časopisu “Hot dok”, ali bez visine uloga.

Gnjev kod običnih Grka izaziva činjenica da se na listi nalaze i poznati izdavači, ugledni ljekari, glumci, novinari, bivši sportisti, a posebno političari. Nekoliko je ministara i visokih državnih službenika.

U svojoj kući u nedjelju uhapšen je urednik Kostas Vaksevanis. Policija je saopštila da je Vaksevanis uhapšen zbog kršenja zakona o objavi ličnih podataka, poslije čega je pušten na slobodu do suđenja.

- Nikakvu privatnost nisam prekršio jer zakon propisuje da su štedni ulozi građana informacija dostupna javnosti. Ničim nisam nagovještavao da li ti ljudi imaju para na računima, koliki su iznosi i da li su do novca došli na nelegalan način - rekao je Vaksevanis, koji je od trenutka kada je najavio objavljivanje liste bio izložen prijetnjama, zbog čega je protestovala najveća opoziciona partija Siriza.

On je rekao da je uradio ono što je dužnost svakog novinara.

- Saopštio sam ljudima istinu koja je od njih skrivana. Ako je iko odgovoran, to su ministri koji su skrivali spisak i tvrdili da ne postoji. Ja sam samo radio svoj posao. Umjesto da uhapse utajivače poreza i ministre koji su taj popis imali u rukama, pokušavaju da uhapse istinu i novinarsku slobodu - rekao je Vaksevanis.

Istraga

Sada će početi i dugo najavljivana istraga o tome ko je i na kakav način uspijevao da iznese novac iz zemlje. Pretpostavka je da je većina švajcarskih štediša zaboravila da plati porez u zemlji, pa će sljedeća etapa vjerovatno mnoge sprovesti direktno na optuženičku klupu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana