Elektrokrajina povećala prihod i investicije

Željka Kokot
Elektrokrajina povećala prihod i investicije

Banjaluka - "Elektrokrajina" Banjaluka poboljšala je prošle godine poslovne i finansijske rezultate u odnosu na 2014, a napredak se posebno ogleda u povećanju prihoda, smanjenju distributivnih gubitaka i rastu investicija.

Prihodi najvećeg distributivnog preduzeća u sistemu "Elektroprivrede RS" iznosili su u 2015. godini 217,3 miliona KM, što je za 4,2 miliona ili dva odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Neto dobit "Elektrokrajine" u prošloj godini iznosila je 250.767 KM.

Preduzeće je nastavilo višegodišnji trend smanjenja distributivnih gubitaka, koji su na kraju 2015. iznosili 14,41 odsto, što je za 0,24 procentna poena manje u poređenju sa 2014. i za čak 2,12 odsto manje nego 2013. godine.

- Distributivne gubitke konstantno smanjujemo pojačanim aktivnostima na kontroli i izmještanju mjernih mjesta, otkrivanju neovlašćene potrošnje električne energije, uvođenju sistema daljinskog očitavanja potrošnje i rekonstrukcijom i izgradnjom distributivne mreže - istakla je direktor "Elektrokrajine" Seka Kuzmanović i dodala da su prošle godine otkrili 896 slučajeva neovlašćene potrošnje struje i podnijeli 335 krivičnih prijava i 109 tužbi protiv nesavjesnih potrošača.

"Elektrokrajina" je prošle godine realizovala investicije u iznosu od 24,2 miliona KM, što je za 1,5 miliona više u odnosu na 2014. godinu.

- Većina investicija bila je usmjerena za sanaciju i izgradnju distributivne mreže, s tim da smo znatna sredstva uložili i u izgradnju poslovnih objekata i obnovu radne mehanizacije - istakla je Kuzmanovićeva.

"Elektrokrajina" je u 2015. otvorila novoizgrađene poslovnice u Čelincu i Ribniku, čime su poboljšani uslovi za rad zaposlenih i omogućena bolja usluga i komunikacija sa 10.000 potrošača sa tih područja.

Naplata

"Elektrokrajina" je prošle godine ostvarila i visok nivo naplate električne energije. Zahvaljujući tekućoj i naplati starih potraživanja, na osnovu zaključenih ugovora o reprogramu, ona je bila iznad 100 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana