Ekspresna isključenja zbog neplaćenih računa

Sanja Jokić
Ekspresna isključenja zbog neplaćenih računa

Banjaluka - Stanovnicima Srpske koji na vrijeme ne plate račune najprije će biti isključen telefon i to već poslije mjeseca dugovanja, dok za kablovsku televiziju ili vodu isključenje prijeti ako potrošač ima tri neplaćena računa.

U kompaniji "m:tel" kazali su "Glasu Srpske" da je 20. dan u mjesecu rok za plaćanje računa za fiksni telefon, ali da korisnicima daju na raspolaganju još dvadesetak dana poslije toga da izmire dugovanja.

- Operateri oko prvog u mjesecu podsjećaju dužnike na neizmirene račune. U slučaju isključenja u jednom pravcu, ponovno uključenje je besplatno, a kada je riječ o ponovnom uključenju demontirane telefonske opreme, usluga košta sedam maraka - kazali su u ovoj kompaniji.

Korisnik postpejd tarife u mobilnoj telefoniji će već poslije jednog neplaćenog računa biti isključen, a sedam dana prije toga putem SMS poruke biće obaviješten o dugovanjima.

U Službi naplate preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Bijeljina su rekli da poslije tri neplaćena računa za vodu potrošača "skidaju" sa mreže, kao i da im prije toga šalju po dvije pismene opomene.

- Ako se vodomjer ponovo priključuje u poslovnom prostoru potrebno je izdvojiti oko 60 maraka, dok ovaj uređaj za domaćinstvo košta 24 marke - rekli su u Službi i dodali da nisu u potpunosti zadovoljni naplatom dugovanja.

U "Toplani" Banjaluka su istakli da je rok zastarjevanja dugovanja za utrošenu toplotnu energiju godina te da poslije toga tuže dužnike.

- Potrošači u skoro 90 odsto stambenih zgrada napajaju se toplotnom energijom putem takozvanog dvocijevnog sistema te da bi isključili dužnika iz sistema moramo ući u njegov stan. Novim zakonom o komunalnim uslugama imamo pravo da u pratnji Komunalne policije uđemo u stan dužnika i isključimo mu grijanje - rekla je portparol "Toplane" Žaklina Mijatović.

Tehnički direktor kablovskog operatera "Elta kabel" Dragan Prodić je istakao da poslije tri neplaćena računa dolazi do isključenja usluge kablovske televizije.

- Može se desiti da zbog samo jednog računa iz prošle godine isključimo korisnika "iz sistema", a, prema propisima Regulatorne agencije, dužni smo da ga opomenemo zbog neizmirenih obaveza. Ponovno priključenje kablovske televizije košta deset maraka - pojasnio je Prodić.

Struja

U preduzeću "Elektrokrajina" kazali su da već sa drugim dugovanjem za utrošenu električnu energiju isključuju potrošača iz "sistema", dok uz svaki račun, ako ima duga, stiže i opomena. Ponovno priključenje košta 35 maraka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana