Ekonomskim pritiskom rješavaju političko pitanje

Marina Čigoja
Ekonomskim pritiskom rješavaju političko pitanje

BANjALUKA - Odluka Kosova da za robu proizvedenu u Srbiji i BiH uvede carinu od deset odsto, direktno krši CEFTA sporazum, a kosovske vlasti time pokušavaju da političko pitanje riješe ekonomskim pritiskom, što je potpuno neprihvatljivo.

Ovo je "Glasu Srpske" rekao stručni saradnik za makroekonomski sistem u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran i dodao da očekuje da EU sankcioniše takav potez Kosova.

Gavran kaže da, ako se ova odluka počne primjenjivati od 1. juna, kako je najavljeno, to je prilika da EU izvrši pritisak na Kosovo i zaštiti privredu BiH od kršenja sporazuma.

- Ako se takva mjera primijeni, očekujem da vlasti BiH to prijave Sekretarijatu CEFTA, na kome je da to onda riješi. BiH ne može dobiti mnogo uvođenjem kontra mjera jer je uvoz sa Kosova u BiH daleko manji od našeg izvoza u tu zemlju - kazao je Gavran.

Prištinski mediji navode da će uvođenje carine biti prva mjera kosovske vlade za uvođenje reciprociteta zbog blokade kosovskih proizvoda čija prodaja nije dozvoljena na tržištu Srbije i BiH, jer ne priznaju nezavisnost Kosova, a time ni njihove carinske pečate.

- BiH je sporazum CEFTA 2006. godine zaključila s tadašnjom administracijom Misije UN na Kosovu (UNMIK), i potpuno regularno smo priznavali sva dokumenta i pečate koje je UNMIK izdavao, ali su vlasti Kosova odlučile da umjesto tih koriste druge pečate. BiH u skladu sa svojom spoljnom politikom odlučuje kada će priznati nezavisnost neke teritorije i njenih dokumenata i to apsolutno ne može imati nikakve veze sa CEFTA sporazumom - naglasio je Gavran.

On je istakao da BiH ima veliki suficit sa Kosovom i sve bolju strukturu izvoza.

- To je jedno od rijetkih tržišta gdje izvozimo široku lepezu proizvoda uključujući i prehrambene proizvode. Prekid i otežavanje izvoza značajno bi pogodilo domaće privrednike - kazao je Gavran.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić kaže da Kosovo direktno krši CEFTA sporazum i da očekuje da će za to snositi odgovarajuće sankcije.

- Za one koji su imali poslove na Kosovu, carine će predstavljati novo opterećenje koje će robu iz RS učiniti manje konkurentom na tom tržištu - naglasio je Đurić.

Kosovo, Srbija i BiH su potpisnici sporazuma CEFTA sa ostalim tržištima jugoistočne Evrope, u kojem nema carine u kretanju robe, već samo porez u visini od 18 odsto.
Šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović ocijenio je da je riječ o jednostranoj mjeri koja nije u skladu sa principima CEFTA sporazuma.

Blokada

Kosovske vlasti su najavile da će prvo biti naplaćivana carina od deset odsto i ako to ne da rezultate, počeće blokadu na uvoz robe u cjelini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana