Ekonomski rast BiH dostiže tri procenta

Nikola Lugić
Ekonomski rast BiH dostiže tri procenta

BANjALUKA - Prema najnovijim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ekonomski rast BiH u ovoj godini trebalo bi da dostigne tri odsto.

Najveći ekonomski rast u 2011. među zemljama zapadnog Balkana mogla bi da ima Crna Gora, kojoj MMF prognozira povećanje bruto društvenog proizvoda (BDP) od 4,5 odsto, nakon što je u prošloj godini, Podgorica imala pad BDP-a od 1,8 procenata.

- Srbija i Makedonija imaće rast od tri odsto, a najmanje šanse za rast ima Hrvatska, i to 1,6 procenata BDP-a - navodi se u izvještaju MMF-a.

Kad je riječ o potrošačkim cijenama, MMF očekuje da će najveću inflaciju, od 4,4 odsto, imati Srbija.

- Rast potrošačkih cijena u BiH iznosiće 2,5 odsto, u Makedoniji tri, a u Hrvatskoj 2,8 odsto. Najniži rast potrošačkih cijena u 2011. godini, od svega jedan odsto, imaće Crna Gora - prognozira MMF-a.

Međunarodni monetarni fond juče je procijenio da će nejednak tempo oporavka između sporih privreda razvijenih država i brzih stopa rasta u zemljama u razvoju biti uzrok finansijske nestabilnosti u iduće dvije godine.

- Privrede razvijenih zemalja uvećavaće se po stopi od 2,5 odsto, dok se od država u brzom razvoju očekuju stope rasta od 6,5 procenata - navodi MMF.

Glavni ekonomista Hipo Alpe Adrija banke Marijana P. Milić kaže da je prognoza MMF-a preambiciozna, uzimajući u obzir ekonomska kretanja u BiH.

- Prema našim projekcijama rast bi mogao da bude 2,5 odsto. Evidentno je da izvoz ima primat u povećanju BDP-a, jer je oživljavanje tržišta zapadne Evrope uslovilo potražnju za metalima koje mi imamo, a tu se prije svega radi o aluminijumu i čeliku - istakla je Milićeva.

EBRD

Prema prognozama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) privredni rast BiH ove godine iznosiće 2,2 odsto, dok je prošle godine iznosio 0,8 odsto. Banka je ocijenila da će BiH najviše koristi imati od globalne tražnje ključnih metala, a na rast će negativno uticati mjere fiskalne konsolidacije, koje smanjuju domaću tražnju.

Zemlja          BDP Inflacija

2010.

2011.

2010.

2011.

BiH

0,5

3

2,4

2,5

Srbija

1,5

3

4,6

4,4

Makedonija

1,2

3

1,9

3

Crna Gora

1,8

4,5

0,6

1

Hrvatska

-1,5

1,6

1,9

2,8

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana