Ekonomska situacija u BiH pozitivna

Glas Srpske
Ekonomska situacija u BiH pozitivna

SARAJEVO - Ukupna makroekonomska situacija u BiH je pozitivna, a ove godine ostvaren je i ekonomski rast, rekao je šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Kostas Kristou.

Misija MMF-a trenutno boravi u BiH u sklopu četvrtog redovnog pregleda, prije odobravanja šeste tranše iz stend-baj aranžmana sa BiH.

Kristou je u intervjuu Srni rekao da je Misija MMF-a do sada registrovala ograničenje javne potrošnje, ali vlasti u BiH moraju uložiti jače napore da bi javnu potrošnju stavile pod kontrolu. On je ponovio i da reforma penzijskog sistema u BiH mora biti obavljena, jer je u oba entiteta finansiranje penzijskih fondova pod pritiskom.

- Apelujemo na organe vlasti da te reforme počnu sprovoditi što je prije moguće - rekao je Kristou i naglasio da je jedan od ciljeva programa MMF-a da se smanji tekuća potrošnja da bi bilo oslobođeno više sredstava za kapitalna ulaganja.

- To je nešto što nove vlade treba da uzmu u obzir kada budu sastavljale nacrte budžeta za 2011. godinu - naglasio je Kristou.

Napomenuo je da će tek poslije uspješnog zaključivanja razgovora po četvrtom pregledu biti utvrđen datum kada će Misija za BiH podnijeti izvještaj Izvršnom odboru MMF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana