Ekonomska pomoć još uvijek potrebna

Glas Srpske
Ekonomska pomoć još uvijek potrebna

LONDON - Ministri finansija i centralni bankari Grupe 20 industrijski razvijenih zemalja (G20) na sastanku u Londonu proteklog vikenda obavezali su se da će zadržati pakete ekonomske pomoći dok se ne osigura potpuni oporavak svjetske ekonomije usljed globalne krize.

Članovi G20 dogovorili su da fiskalna i monetarna politika ostane proširena dok se ne osigura oporavak od najgore finansijske krize od Drugog svjetskog rata, prenijele su agencije.

Globalna ekonomska situacija, zaključeno je, sada je daleko bolja nego ona od posljednjeg sastanka lidera u aprilu, ali su zakonodavci zabrinuti zbog mogućeg usporavanja oporavka ako se pomoć prebrzo ukine.

- Nastavićemo da odlučno primjenjujemo naše mjere neophodne finansijske podrške, proširenja monetarne i fiskalne politike u skladu sa stabilnošću cijena i dugoročne fiskalne održivosti, sve dok se ne osigura čvrst oporavak - zaključili su čelnici G20.

Ministri se nisu složili u pogledu limitiranja bonusa, što su tražile neke zemlje i humanitarne organizacije. Umjesto toga, usaglašeno je da se stvori globalna struktura koja će uvesti oštriju kontrolu plaćanja u finansijskim institucijama, kako bi obeshrabrili bankare od riskantnih poteza koji su i doveli do krize u avgustu 2007. godine.

Kao kompromisno rješenje dogovoreno je da se Odbor za finansijsku stabilnost, globalni regulatorni savjet koji predvodi šef Italijanske banke Mario Dragi, od sada bavi limitiranjem isplata.

Predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Štraus-Kan kazao je da postoji dobar napredak po pitanjima kao što su bonusi, ali da će za istinske rezultate biti potrebno vrijeme. On je predvidio da će sljedeće godine privredni rast iznositi 2,5 odsto.

Britanski ministar finansija Alister Darling upozorio je na zauzdavanje isplate bankarskih bonusa.

Odbor za finansijsku stabilnost, tijelo uspostavljeno na samitu G20 u Londonu u aprilu, osmisliće prijedloge koje će lideri razmotriti na samitu koji će biti održan u Pitsburgu 24. i 25. septembra.

Banke

Ministri finansija u Londonu nisu odgovorili na prijedlog SAD za povećanje kapitala banaka, kako bi spriječili povratak krize koja je dovela do kolapsa nekih od najvećih banaka na svijetu. Iako se zemlje G20 slažu da je bankama potrebno više novca kao rezerva da se ublaže gubici, nije jasno koliko je to novca i kojim sistemom računanja se do toga dolazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana