Ekonomija u postkriznom periodu

Glas Srpske
Ekonomija u postkriznom periodu

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče da se ekonomija Srbije nalazi u postkriznom periodu i da će u ovoj godini biti ostvaren rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri odsto, što predstavlja dobru osnovu za nastavak oporavka privrede.

Cvetković je na konferenciji u organizaciji Savjeta stranih investitora istakao da je pozitivno što se privredni rast sve više bazira na proizvodnji razmjenjivih dobara i što je izvoz u prošloj godini i u prvom tromjesečju ove godine rastao po stopama većim od 25 odsto, prenijele su agencije. 

Kao negativan signal on je izdvojio visoku inflaciju početkom godine, ističući da Vlada i Narodna banka moraju da se izbore da inflacija do kraja godine bude jednocifrena i približi se postavljenom cilju.

Cvetković je istakao da su se u martu pojavili prvi pozitivni signali što se tiče zaposlenosti, jer je zabilježen blagi porast broja zaposlenih, ali će se tek videti da li će to značiti i početak novog trenda. 

Predsjednik Savjeta stranih investitora Ćel-Morten Jonsen ocijenio je da bi vlada trebalo da aktivnije radi na sprovođenju projekta "giljotina propisa", što bi znatno doprinijelo unapređenju poslovne klime u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana