Ekonomija ključ regionalne saradnje

Glas Srpske
Ekonomija ključ regionalne saradnje

MOSTAR - Predsjednik Srbije Boris Tadić istakao je juče u Mostaru, otvarajući 13. međunarodni sajam privrede "Mostar 2010", da u ekonomiji zemalja regiona ne smiju da postoje granice kako bi bio ostvaren zajednički cilj - ulazak regiona u EU.

Ukazujući na potrebu jačanja regionalne ekonomske i privredne saradnje za dobrobit svih, Tadić je kao zajednički problem privrede zemalja regiona označio slabu konkurentnost, postojanje monopola i nedostatak investicija, prenijele su agencije.

- Založićemo se za otvaranje tržišta javnih nabavki, liberalizaciju tržišta i ulaganje u obrazovanje i nauku u regionu - rekao je predsjednik Srbije, koja je zemlja-partner ovogodišnjeg sajma.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je da mostarski sajam privrede približava cijeli region.

Pozdravljajući činjenicu da je ovogodišnji partner sajma Srbija, a prošle godine je to bila Hrvatska, Incko se založio za jačanje saradnje zemalja regiona, a posebno ekonomske saradnje.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić predložio je u Mostaru da se jednom u tri mjeseca održavaju zajedničke sjednice vlada Srbije, BiH i Hrvatske s ciljem rješavanja zajedničkih problema i ekonomskog jačanja sve tri zemlje.

Otvaranju mostarskog sajma prisustvovali su premijer RS Milorad Dodik, predstavnici Savjeta ministara BiH, Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik FBiH Borjana Krišto i potpredsjednik Mirsad Kebo, predstavnici vlada Srbije i Hrvatske, visoki predstavnik za BiH Valentin Incko, ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš, predstavnici diplomatskog kora i drugih institucija vlasti RS i FBiH.

U okviru manifestacije, koja će trajati do 17. aprila, biće održane i dvije podsajamske manifestacije - Sajam turizma i Sajam knjige i grafičke industrije.

Sporazum

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić potpisali su juče u Mostaru Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije.

Ovim sporazumom predviđeno je unapređenje turističkog prometa između dvije države i podsticanje distribucije turističkih publikacija i materijala. Sporazum predviđa razmjenu iskustava i informacija koje se odnose na turističko poslovanje, a koje će imati pozitivan uticaj na nacionalne i lokalne turističke organizacije i preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana