Ekološka dozvola za Rafineriju u Brodu

Tanja Šikanjić
Ekološka dozvola za Rafineriju u Brodu

BANjALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić uručila je u petak direktoru Rafinerije nafte Brod Sergeju Kraščuku ekološku dozvolu.

Golićeva je istakla da je izdavanju ekološke dozvole prethodilo odobravanje Plana aktivnosti sa mjerama i rokovima za postepeno smanjenje emisija.

- Zadovoljni smo realizacijom aktivnosti iz ovog plana koje je Rafinerija sprovela i prije roka, uz poštovanje vrlo visokih standarda. Menadžment Rafinerije nafte ispunio je čak i mjere iz 2012. godine, iako to još nije bilo potrebno - istakla je Golićeva i dodala da će, ovakvim načinom rada, Rafinerija nafte Brod za nekoliko godina postati jedna od najsavremenijih rafinerija u Evropi.

Ona je dodala da će Rafinerija tokom rada primjenjivati mjere ublažavanja negativnih uticaja na životnu sredinu, odnosno mjere sprečavanja emisija u vazduh, vodu i zemljišta. 

Direktor Rafinerije nafte Brod Sergej Kraščuk je istakao da je, kada su prije tri godine došli na prostor RS, prvo što je urađeno bila priprema plana rada za dobijanje ekološke dozvole.

- Taj plan je bio u skladu sa zakonima RS i naša se kompanija strogo držala tih propisa. Od danas Rafinerija nafte Brod može da proizvodi gorivo u skladu sa standardom euro 4 i euro 5. Inženjeri, kao i svi zaposleni, rade na tome da se što manje izbacuje štetnih gasova u vazduh - istakao je Kraščuk.

Direktor Optima grupe Jurij Belov je naglasio da su dobijanjem ekološke dozvole i svojim radom, predstavnici Optima grupe pokazali da je ruski kapital ozbiljan i ne traži samo ekonomski interes.

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić, koji je prisustvovao svečanom uručenju ekološke dozvole, zahvalio je rukovodstvu Rafinerije na svim naporima, trudu, kao i investicijama koje su uložili.

On je podsjetio da rafinerija trenutno zapošljava oko 1.600 radnika u sve tri svoje kompanije, a proizvodni kapacitet iznosi između milion i 1,1 miliona tona nafte, što zadovoljava oko 80 odsto potreba naftnog tržišta u BiH.

- Posljednjom investicijom od prije nekoliko mjeseci tehnički kapacitet rafinerije je povećan na mogućnost prerade i do 3,5 miliona tona nafte - istakao je Džombić.

Privatizacija

Džombić je istakao da je privatizacija Rafinerije Brod jedna od najboljih u RS.

- U potpunosti je jasno da smo dobili značajnog strateškog partnera koji zna, može, umije i hoće da investira i razvija svoje poslovanje u RS - rekao je Džombić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana