Efikasnija saradnja Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore

SRNA
Efikasnija saradnja Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore

Banjaluka - Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske i republička Privredna komora potpisali su danas sporazum o saradnji koji će omogućiti efikasnije ostvarivanje zajedničkih ciljeva, a s ciljem zaštite i unapređenja poslovanja privrednih subjekata i podsticanja socijalnog dijaloga.

Sporazum su potpisali predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Predrag Zgonjanin i predsjednik Privredne komore Srpske Borko Đurić.

Zgonjanin je rekao da se ovim sporazumom omogućava koordinacija zajedničkih nastupa na međunarodnom planu, kao i afirmacija principa mirnog rješavanja radnih sporova.

On je naveo da će Privredna komora obezbijediti Uniji udruženja poslodavaca logistiku, tehničku i stručnu pomoć, radi realizacije ciljeva međusobne saradnje, među kojima je zajednički rad na razvijanju poslovne kulture upravljanja i društvene odgovornosti poslodavaca i zajednička priprema za sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske.

Zgonjanin je novinarima u Banjaluci nakon potpisivanja sporazuma o saradnji rekao da Unija nije prepreka privrednom razvoju Republike Srpske.

Predsjednik Privredne komore Đurić rekao je da je prioritet poslovne zajednice Srpske u narednoj godini prihvatanje i realizacija mjera koje će unaprijediti poslovni ambijent i obezbijediti rasterećenje privrede.

Đurić je ocijenio da je ponuđena radna verzija Zakona o radu mnogo lošije rješenje u odnosu na postojeći zakon, te istakao da je neophodno aktivno uključivanje svih resornih ministarstava i socijalnih partnera u njegovoj konačnoj izradi, da bi se postigla što kvalitetnija rješenja.

On je nagalasio da je jedno od prioritenih pitanja, na čijem rješevanju insistira poslovna zajednica u pogledu rada kontrolnih organa, preklapanje nadležnosti opštinskih i republičkih inspekcija.

"U narednom periodu veća pažnja mora se posvetiti određivanju organa nadležnih za kontrolu, otkrivanje i sankcionisanje oblika sive ekonomije s ciljem eliminisanja nelojalne konkurencije", zaključio je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana