Efekti krize već vidljivi i u BiH

Glas Srpske
Efekti krize već vidljivi i u BiH

SARAJEVO - Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je u petak u Sarajevu da se za ovu godinu predviđa da će negativan ekonomski rast u BiH biti do 1,8 odsto, što je pokazatelj da su se efekti ekonomske krize u prva tri mjeseca odrazili i na BiH, javila je Srna.

Kozarić je informisao visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o stavu da Centralna banka ostaje na principima konzervativne monetarne politike i da će valutni odbor ostati njena osnovna smjernica, za šta je dobila podršku Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

On je podsjetio da je 1. aprila Centralna banka prebacila džajedničkim institucijama 120 miliona maraka i da sada slobodne redžerve idžnose 480 miliona maraka, koje će biti raspoređivane u skladu sa džakonskim okvirima.

- Mislim da nije dobro da političari dogovaraju, radžgovaraju i odlučuju o tim sredstvima. Mi smo nedžavisni i moram da istaknem da do sada nismo imali nikakvih pritisaka, te da smo radili profesionalno, što ćemo raditi i u buduće - rekao je Kodžarić na konferenciji dža novinare.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH trebalo bi da na vrijeme idžabere nove članove Upravnog odbora Centralne banke da se ne ponove situacije idž Regulatorne agencije dža komunikacije i Direkcije dža evropske integracije BiH.
- Centralna banka je institucija koja ne dodžvoljava i ne trpi neidžvjesnost. Mi moramo imati čistu situaciju, jer bi to bila veoma loša poruka i građanima i privrednim akterima u BiH - upodžorio je Kodžarić.

On je dža utorak najavio sastanak predstavnika Centralne banke i komercijalnih banaka u BiH, koji će se održati na inicijativu ministra finansija i tredžora BiH Dragana Vrankića, na kome bi trebalo da se raspravlja o visini kamatnih stopa.

Visoki predstavnik dža BiH Valentin Incko rekao je da Centralna banka predstavlja više od ekonomske institucije, jer je uspjela sačuvati finansijsku stabilnost BiH, uprkos svim idžadžovima.

Incko je istakao da je Centralna banka radila efikasno, profesionalno i odgovorno prema javnosti i ti uspjesi bili su vidljivi, posebno kada je nastala globalna ekonomska kridža.

- Reakcija Centralne banke bila je veoma ciljana i blagovremena, što je redžultat rada svih odgovornih lica ove institucije - naglasio je Incko.

Incko prati rad

Valentin Incko istakao je na konferenciji dža novinare da će i dalje pratiti rad Centralne banke BiH.

- Nemam namjeru da se miješam u rad jedne od najboljih institucija u BiH - rekao je Incko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana