EBRD ulaže oko milijardu maraka

Agencije
EBRD ulaže oko milijardu maraka

Banjaluka - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) mogla bi u naredne tri do četiri godine za BiH obezbijediti oko 500 do 600 miliona evra ili okvirno od 100 do 200 miliona evra na godišnjem nivou, kazao je u petak direktor Kancelarije EBRD-a za BiH Libor Krkoška.

On je, poslije prezentacije izvještaja EBRD-a o tranziciji za prošlu godinu, naglasio da je u usvojenim strategijama ove banke u BiH akcenat stavljen na izvozno orijentisane oblasti, a naročito na one u kojima je zastupljena inovacija.

- Područje zapadnog Balkana je jedno od vrlo interesantnih za EBRD, u koje bi ova banka željela da plasira više investicija - istakao je Krkoška.

On je rekao da je u prošloj godini EBRD uložio u BiH više od 200 miliona evra u 18 različitih projekata, od čega su tri četvrtine novca otišle u privatni sektor, što je podstaklo zapošljavanje.

- Prošla godina je bila uspješna u pogledu realizacije tih investicija - istakao je Krkoška i dodao da oko 14 odsto odobrenog iznosa još nije implementirano.

Zamjenik direktora EBRD-a za strategije i politiku Piter Sanfej rekao je da se, prema predviđanjima ove banke, u ovoj godini očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) u BiH od oko 1,8 odsto.

- U narednom periodu bi moglo doći do većeg rasta BDP-a, što zavisi od povoljnog razvoja u okruženju i veće inkluzije BiH u to okruženje - rekao je Sanfej.

Govoreći o izvještaju, on je naglasio da je u njemu razmatrano kakvu su ulogu odigrale ekonomske institucije, te koliko je bio bitan razvoj ljudskog kapitala i privredne inkluzije.

Tranzicija

Sanfej je naglasio da je u nekim oblastima BiH "zaglavljena" u tranziciji, a da se, s druge strane, mogao vidjeti i određeni napredak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana