EBRD daje 4,6 milijardi dinara Komercijalnoj banci

Glas Srpske
EBRD daje 4,6 milijardi dinara Komercijalnoj banci

LONDON - Odbor direktora Evropska banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je 4,6 milijardi dinara za dokapitalizaciju Komercijalne banke iz Beograda, javile su agencije.

EBRD je objavio da će u dokapitalizaciji od ukupno 11,4 milijardi dinara učestvovati i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), njemački investicioni fond "DEG" i švedski fond za investicije u zemlje u razvoju.

Povećanje kapitala obaviće se emisijom preferencijalnih akcija bez prava glasa koje će moći da se pretvore u obične akcije sa pravom glasa od 1. januara 2013. godine.

Svrha dokapitalizacije, navode iz EBRD-a, je da se u vrijeme krize ojača sistemski značajna banka u Srbiji, da se Komercijalnoj banci omogući povećanje kapitala u bankama-ćerkama u Crnoj Gori i BiH, te da se nastavi kreditiranje privrede.

Komercijalna banka Beograd je druga po snazi banka na srpskom tržištu, koja ima više od 900.000 klijenata i preko 1,2 miliona otvorenih računa.

Prema podacima sa Beogradske berze, država ima 42,59 odsto kapitala Komercijalne banke, a posredno, preko firmi u vlasništvu, posjeduje više od 50 procenata akcija. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je vlasnik 25 odsto akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana