EBRD će podržati nove projekte u RS

Marina Čigoja
EBRD će podržati nove projekte u RS

BANjALUKA - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da podrži infrastrukturne i projekte u energetskom sektoru Republike Srpske, pod uslovom da se izvrše određene reforme i otvori tržište.

Istakla je ovo u petak u Banjaluci član Upravnog odbora EBRD-a Stefanija Bazoni poslije sastanka delegacije Banke sa premijerom RS Miloradom Dodikom i ministrima u Vladi Srpske.

Dodik je rekao da je podrška EBRD-a u nizu projekata pomogla da se u RS riješe važni problemi u oblasti komunalne infrastrukture, ali i drugim sektorima.

- Imajući u vidu da se u okviru EBRD-a pravi novi trogodišnji plan za angažman u BiH, razgovarali smo o budućim projektima. Kao važne oblasti za Vladu RS, gdje bismo tražili podršku EBRD-a, predstavili smo energetiku, infrastrukturu, obrazovanje i zdravstvo - kazao je Dodik.

Dodao je da je Vlada Srpske izrazila spremnost za sprovođenje potrebnih reformi, koje su uslov za saradnju sa EBRD-om.

- Banka je podržala važan projekat izgradnje infrastrukture u Bijeljini i on treba da bude okvir za neke buduće projekte koje želimo da razvijemo u RS, a prednjače projekti u oblasti infrastrukture, odnosno snabdijevanja vodom i kanalizacionih sistema - naglasio je Dodik.

Član Upravnog odbora EBRD-a Stefanija Bazoni rekla je da je posjeta Srpskoj planirana u sklopu posjete BiH koja traje sedam dana i u toku koje su održani sastanci sa predstavnicima Savjeta ministara BiH, entiteta, te visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom.

Ona je dodala da će odbor banke razgovarati o strategiji EBRD-a u BiH u iduće tri godine, zbog čega je ova posjeta bila veoma važna.

- Ovom posjetom želimo da ojačamo naše partnerstvo i odlučni smo da podržimo projekte jačanja infrastrukture u RS. Razgovarali smo o saradnji u raznim sektorima i potvrdili da je banka spremna da podrži projekte u Srpskoj pod uslovom da se obave određene reforme i otvori tržište - istakla je Bazoni.

Opštine

Stefanija Bazoni je dodala da je EBRD spremna da u saradnji sa opštinama radi na projektima zaštite životne sredine, te na projektima poboljšanja infrastrukture.

- Zainteresovani smo i za saradnju sa privatnim preduzećima i cjelokupnim privatnim sektorom - kazala je Bazoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana