Džonson i Džonson vodeća korporacija

Glas Srpske
Džonson i Džonson vodeća korporacija

NjUJORK - Gigant farmaceutske i industrije proizvoda za ličnu higijenu kompanija "Džonson i Džonson", drugu se godinu zaredom našla na vrhu godišnjeg popisa vodećih globalnih korporacija.

Istovremeno, "Dženeral elektrik" skliznuo je daleko ispod petog mjesta na kojem se nalazio proteklih pet godina, prenose agencije. Tu listu, već petu godinu zaredom, sastavlja finansijski sedmičnik "Barons", na osnovu ocjene finansijskih stručnjaka sto najvećih korporacija u svijetu.

Kompanija "Berkšir hetevej" Vorena Bafeta nalazi se na drugom mjestu, a slijede je "Proktor i Gambl", "Epl" i "Vol mart trgovine".

Finansijski stručnjaci ističu da su najviše poštovanja u 2009. godini zadobile kompanije koje odlikuju snažan menadžment, čvrsta poslovna strategija, konkurentnost, etičke poslovne prakse te rast prihoda i dobiti.

"Dženeral", Johnson & Johnson najrespektabilnija kompania na koji je 2005. godine bio prvi na listi, 2006. godine drugi, a 2007. godine peti, sada se spustio daleko niže, na 43. mjesto popisa najrespektabilnijih globalnih korporacija koji je "Barons" objavio juče.

"Barons" ističe da je "Dženeralova" reputacija kompanije sa snažnom zaradom potkopana neispunjenim prošlogodišnjim očekivanjima.

- Da bi povratio poštovanje ulagača, kao i sopstvenu finansijsku čvrstoću, "Dženeral" mora sniziti dividende i organizovano smanjiti dio poslovanja "Dženeral kapitala" - rekao je jedan od stručnjaka obuhvaćenih ispitivanjem.

Dok je "Dženeral" potonuo, lanac brze prehrane "Mekdonalds" se oporavio. Nakon što je prošle godine potpuno ispao s liste, ove se godine ponovno pojavio, i to na sedmom mjestu.

"Gugl" je s prošlogodišnjeg šestog skliznuo na ovogodišnje 26. mjesto, što se pripisuje padu cijene njegovih dionica za oko trećinu.

Banke

Finansijske su kompanije, nakon snažnih gubitaka i izgubljenog povjerenja ulagača, takođe skliznule. Tako se Banka Amerika spustila na 98. s 82. mjesta, a "HSBC holding" na 63. s 48. mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana