Džon Lipski - Razvijene zemlje da stegnu kaiš

Glas Srpske
Džon Lipski - Razvijene zemlje da stegnu kaiš

PEKING - Razvijene zemlje sa visokim budžetskim deficitima već moraju da počnu da pripremaju javno mnjenje za "stezanje kaiša", koje bi trebalo da počne iduće godine, ocijenio je drugi čovjek Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džon Lipski, prenio je Tanjug.

On smatra da konsolidacija budžeta zahtijeva pune i sveobuhvatne mjere štednje, čiji sastavni dio mora da bude reforma izdašnih zdravstvenih i penzijskih sistema i povećanje poreskih prihoda.

- Rješenje tih fiskalnih problema je prioritet u kratkoročnom periodu. Sumnje u održivost budžeta mogu da naruše  povjerenje u oživljavanje privrede bilo koje zemlje, pa i onih veoma razvijenih - kazao je Lipski na konferenciji "Kineski razvojni forum".

Vlade, ističe, moraju da počnu sa konsolidacijom budžeta već iduće godine, a političari bi trebalo da počnu da objašnjavaju građanima da je pooštravanje budžetske politike neizbježan preduslov za zdravu privredu.

- Moguće je da će većina razvijenih ekonomija zadržati fiskalne stimulacije i u ovoj godini, ali bi u 2011. trebalo da počne fiskalna konsolidacija - tvrdi Lipski.

Prema ocjeni MMF-a, dug grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 2014. godine dostići će 110 odsto vrijednosti njihovih bruto društvenih proizvoda (BDP), pri čemu je taj odnos 2007. godine bio 75 procenata.

Najbogatije države se tako nalaze na nivou zaduženosti nezabilježenom još od početka pedesetih godina prošlog vijeka, odnosno od vremena poslijeratne obnove.

- Da bi se do 2030. godine vratili prosječni iznosi javnog duga u odnosu na BDP na pretkrizni nivo od 60 procenata, to bi zahtijevalo da zemlje do 2020. godine dostižu u prosjeku osnovni strukturalni saldo, odnosno bilans bez uračunavanja otplate kredita, na nivou od četiri procenta BDP-a - objasnio je Lipski.

Rejting

Međunarodne agencije za rejtinge nedavno su smanjile kreditni rejting Grčke, pri čemu su ostale bogate zemlje, bar za sada, ostale bezbjedne. Eksperti, ipak, sa uznemirenošću prate situaciju u Portugaliji, Španiji, Italiji, Velikoj Britaniji i SAD, koje imaju sve više problema sa punjenjem budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana