Dženeral motors se priprema za brzi hirurški bankrot

Glas Srpske
Dženeral motors se priprema za brzi hirurški bankrot

VAŠINGTON - Američko ministarstvo finansija zatražilo je od "Dženeral motorsa", najvećeg domaćeg proizvođača automobila, da do 1. juna obavi sve neophodne pripreme za eventualno podnošenje zahtjeva za sudsku zaštitu od bankrota, iako posrnula gigantska auto-kompanija tvrdi da može da izađe iz krize vlastitim snagama, piše "Njujork tajms".

List tvrdi, pozivajući se na pojedince "koji imaju saznanja o planovima" da su takve instrukcije proslijedili članovi radne grupe predsjednika SAD Baraka Obame, zadužene za ozdravljenje domaće auto-industrije, poslije razgovora sa predstavnicima "Dženeral motorsa" u Detroitu i Vašingtonu.
Razgovori održani prošlog vikenda, kako se očekuje, biće nastavljeni ove sedmice. "Njujork tajms" piše da je cilj radne grupe da pripremi "Dženeral motors" za brz "hirurški bankrot".
"Dženeral motors" je već do sada dobio 13,4 milijarde dolara pomoći iz federalnog budžeta, dok direktori kompanije insistiraju da nikako ne bi trebalo ugroziti imidž kompanije uvođenjem stečajnog postupka.

Pripreme za neku vrstu kontrolisanog bankrota neophodne su da bi se omogućilo da kompanija postigne dogovor sa vlasnicima obveznica o razmjeni oko 28 milijardi dolara duga u akcije "Dženeral motorsa" , kao i sa Ujedinjenim sindikatom zaposlenih u auto-industriji koji ne žele da pristanu na koncesije bez odgovarajućeg žrtvovanja samih vlasnika dionica, ističe list. "Dženeral motors" opstaje u životu i može da posluje jedino zahvaljujući hitnoj pomoći dobijenoj od američke vlade, koja sada zahtijeva od kompanije da, prije dobijanja novog paketa pomoći, mora da smanji troškove i dugove.

Bijela kuća je osnovala posebnu radnu grupu koja je "Dženeral motorsu" dala 60 dana da pripremi novi plan restrukturisanja i da odluči da li taj program može održati u životu nekada najvećeg proizvođača automobila na svijetu.

I sudbina drugog velikog američkog proizvođača automobila "Krajslera", takođe, je neizvjesna.

Plan

"Tajms" piše da je u opticaju plan po kojem bi se osnovala nova kompanija koja bi kupila "zdrave dijelove" "Dženeral motorsa", nakon što se podnese zahtjev za sudsku zaštitu od povjerilaca. Manje poželjna imovina i poslovi "Dženeral motorsa", uključujući neželjene robne marke, fabrike i fondove za zdravstveno osiguranje, po tom scenariju ostali bi u staroj kompaniji, koja bi kasnije za nekoliko godina bila likvidirana, ističe list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana