Dženeral motors najavilo rasprodaju nekretnina

Glas Srpske
Dženeral motors najavilo rasprodaju nekretnina

SPRING HIL - Američki autogigant "Dženeral motors", kome prijeti bankrot, najavio da će uskoro započeti rasprodaju svojih nekretnina u Evropi i SAD da bi i na taj način popravio nezavidnu finansijsku situaciju.

Rukovodstvo "Dženeral motorsa" je saopštilo, a kako prenosi londonski poslovni dnevnik "Fajnenšel tajms", da će već u decembru prodati dio svojih poslovnih zgrada u Evropi čija vrijednost se procjenjuje na oko 200 miliona evra, ili 257 miliona dolara.

"Dženeral motors" takođe namjerava da uskoro proda, putem aukcijske ponude, svoju veleljepnu upravnu zgradu u Detroitu, čija vrijednost je ranije procijenjena na oko 500 miliona dolara.

Cijene nekretnina su, međutim, u SAD tokom minulih godinu i po dana, usljed kraha stambenog tržišta, opale oko 25 odsto pa bi "Dženeral motors" prodajom svoje upravne zgrade vjerovatno mogao da dobije osjetno skromniju sumu od realne vrijednosti tog zdanja.

Čelnici "Dženeral motorsa" su ranije ovog mjeseca zatražili hitnu pomoć od federalne vlade u Vašingtonu za njihovu i preostale dvije velike automobilske kompanije u SAD - "Ford" i "Krajsler" - u vrijednosti od 50 milijardi dolara.

Generalni direktor "Dženeral motorsa" Rik Vagoner je prije dvije nedjelje u američkom Kongresu izjavio da će njegova kompanija, ukoliko odmah ne dobije vladinu finansijsku pomoć, vjerovatno objaviti bankrot početkom iduće godine.

Vagoner tvrdi da bi bankrot "Dženeral motors" mogao da košta prvu svjetsku privrednu silu gubitka oko dva i po miliona radnih mjesta.

Opala prodaja

Prodaja automobila u SAD je opala 21 odsto u trećem kvartalu i 45 procenata u oktobru, a takav trend je nastavljen i u novembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana