Dženeral motors izašao iz banktora

Glas Srpske
Dženeral motors izašao iz banktora

NjUJORK/DETROIT- Prodaja najboljeg dijela poslova i imovine prezaduženog "Dženeral motorsa" (GM) novoj kompaniji koja će biti u većinskom vlasništvu američke vlade biće okončana uskoro, a prema nekim najavama to je moglo da se desi i u toku petka, prenose agencije, pozivajući se na izjave Ministarstva finansija.

Posrnuli američki auto-gigant će prodajom ključnih profitabilnih dijelova kompanije novoj firmi istovremeno obezbijediti brz izlaz iz bankrota, ističe ekonomska agencija Blumberg.

Vaskrsnuće "Novog GM" desiće se nepunih mjesec i po dana nakon što je uprava nekada najvećeg proizvođača automobila na svijetu 1. juna zatražila sudsku zaštitu od povjerilaca i tako izbjegla bankrot, prenosi Tanjug.

"Novi GM" zadržaće četiri robne marke - "ševrolet", "kadilak", "bjuik" i "GMC" - i imaće i manji broj zaposlenih i dilera. Čitav taj posao reorganizacije trebalo bi da se završi u 2010. godini. 
U skladu sa prijedlozima specijalne radne grupe, koju je formirala administracija predsjednika SAD Baraka Obame, spas za GM i "Krajsler" potražen je u rješenju da se stave pod vladinu kontrolu, kako bi se što  prije okončao proces restrukturisanja dva auto-giganta.

"Krajsler", drugi auto-velikan iz Detroita, zatražio je krajem aprila sudsku zaštitu od bankrota i za oko 40 dana uspio da proda dio imovine grupi investitora, s italijanskim "Fijatom" na čelu.

"Novi GM" biće 60,8 odsto u vlasništvu vlade, 17,5 će držati Ujedinjeni sindikat zaposlenih u auto-industriji, 11,7 procenata vlade Kanade i Ontarija, a deset odsto će posjedovati kreditori.    

Prebacivanje poslova i imovine u novu kompaniju omogućava GM da se riješi gotovo polovine njegovih američkih robnih marki, da dodatno ukine 6.000 radnih mjesta u SAD i da zatvori ili isprazni 16 fabrika, što u zemlji što u inostranstvu. 

Žalba

Stečajni sud je u četvrtak definitivno odbacio žalbu jednog broja akcionara koji su tvrdili da će biti oštećeni ako se sprovede vladin program ozdravljenja GM. Najnovijom odlukom suda, međutim, stvoreni su svi uslovi da se čitav proces prodaje imovine kompanije obavi u najkraćem roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana