Dženeral i Krajzler na korak do kolapsa

Glas Srpske
Dženeral i Krajzler na korak do kolapsa

VAŠINGTON - Američki Senat nije usvojio finansijski paket od 14 milijardi dolara za spas tri velika proizvođača automobila iz Detroita - "Forda", "Krajzlera" i "Dženeral motorsa", javile su agencije.

Najveći svjetski proizvođač automobila, "Dženeral motors" i treći po veličini u SAD "Krajzler", kažu da im je ostalo
nekoliko nedjelja do kolapsa. "Ford" kaže da mu pomoć države
nije potrebna u ovom času, ali je i njegovo preživljavanje daleko od sigurnog.

Pažnja se sada usmjerava na Ministarstvo finansija i mogućnost da se iskoriste sredstva iz fonda od 700 milijardi dolara koji je Kongres odobrio za pružanje pomoći bankama i Volstritu.

- Ovo će biti veoma loš Božić za mnogo ljudi, imajući u vidu ono što se ovdje večeras dešava - rekao je lider senatske većine Heri Rid u obraćanju svojim kolegama prije glasanja.
Zvaničnik Ministarstva finansija odbio je da komentariše glasanje u Senatu i rekao da je sada na Bijeloj kući da reaguje.

Portparol Bijele kuće Toni Frato izjavio je da će administracija predsjednika Džordža Buša procijeniti sve opcije i dodao da je predloženi zakon predstavljao "najbolju opciju za izbjegavanje bankrota i garanciju da će novac otići samo firmama čiji su vlasnici spremni da donesu teške odluke radi opstanka".

Tržišta širom svijeta pala su za više od tri odsto poslije vijesti o glasanju u američkom Senatu, a barel nafte pojeftinio je za više od dva dolara i spustio se na granicu od 45 dolara.

Londonski FTSE indeks bio je u minusu više od dva, frankfurtski DAX indeks više od tri, a pariski CAC indeks više od četiri odsto. Snažno su pale cijene dionice na azijskim berzama, kao i na Volstritu.

Snažan pad europskih indeksaPod najvećim su pritiskom dionice u automobilskom sektoru.

Na Frankfurtskoj burzi cijena dionica "Dženeral motorsa" potonula je gotovo 48, a "Forda" više od 30 odsto.

Glasanje

U glasanju u Senatu nedostajalo je samo nekoliko glasova za potrebnih 60, kako bi giganti automobilske industrije dobili zajmove od države i spasili milione radnih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana