Džek Nikolson za stan SFRJ daje 20 miliona dolara

Glas Srpske
Džek Nikolson za stan SFRJ daje 20 miliona dolara

NjUJORK - 1Po­zna­ti holivudski glumac Džek Nikolson zainteresovan je za kupovinu službenog apartmana bivše SFRJ na elitnoj lokaciji u Njujorku, vrijednog čak 20 miliona dolara.

Luksuzni dupleks od 215 kvadrata na jednoj od najboljih adresa na Menhetnu, Park aveniji 730, prazan je već 19 godina jer republike bivše Jugoslavije ne mogu da se dogovore kome da pripadne.

Iako vlasničko pravo na stan polažu i Hrvatska, Slovenija, BiH i Makedonija, jedino Srbija plaća račune praznog dupleksa, koji iznose čak 12.300 dolara mjesečno.

Srbija je kao zakonski pravni nasljednik imovine bivše SFRJ nastavila da plaća održavanje dupleksa kako ne bi izgubila tako vrijednu nekretninu na elitnoj lokaciji.

Očekuje se da će sporazum o prodaji stana u Park aveniji među državama sukcesorima biti postignut ove sedmice u Sarajevu.

List "Njujork post" piše da je stan vrijedan 20 miliona dolara koji se nalazi u Park aveniji u Njujorku jedino zaostalo pitanje bivše Jugoslavije u SAD.

Njujorški list stan naziva kolateralnom štetom poslije raspada nekad jake balkanske države.
Jugoslavija je kupila stan za 100.000 dolara 1975. godine. Dupleks, u kojem su nekada živjeli izaslanici pri UN, ispražnjen je 1992. godine. Pet republika je zatražilo vlasništvo nad stanom na sudu, koji je 1995. odlučio da je po srijedi politička stvar, a ne stvar suda.3

Na kraju, Srbija je riješila da plaća račune za održavanje, ali njenim ili diplomatama drugih država bivše SFRJ nije dozvoljeno da žive u stanu jer je vlasništvo još neutvrđeno. Sporazum iz 2001. koji su potpisale nastale države formirao je okvire za podjelu imovine Jugoslavije u cijelom svijetu, ali je stan na Menhetnu ostao pust i zaboravljen.

Nakon što se izabere posrednik i stan konačno proda, Srbiji će pripasti 39,5 odsto prodajne cijene prema formuli zasnovanoj na privrednoj snazi svake zemlje nasljednice.
- Beograd će poslije toga krenuti u novu bitku, onu za povrat dva miliona dolara koliko je plaćeno za održavanje stana u posljednjih 19 godina, piše "Njujork post".

Loše stanje

Stan ima 14 prostorija, od kojih je šest spavaćih soba i četiri kupatila, a prekriva ga prašina i prljavština stara 19 godina.

- Farba se guli sa plafona dnevne sobe narandžasto-roze boje. Srebrni servis za ručavanje u svečanoj trpezariji plače za poliranjem. Kuhinja sadrži mikrotalasnu peć veličine klima-uređaja, a u špajzu se još nalazi tegla maraskino višnje i tai sosa - piše njujorški list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana