Dvostruko smanjen promet na berzama

Marina Čigoja
Dvostruko smanjen promet na berzama

BANjA LUKA - Ukupan promet na Banjalučkoj berzi u prva dva mjeseca ove godine iznosio je 6,3 miliona maraka i manji je za više od 50 odsto u odnosu na isti period lani, dok je promet na Sarajevskoj berzi u istom periodu iznosio oko 18 miliona maraka, što je takođe dvostruko manje u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine.

Na Banjalučkoj berzi kazali su da je promet u januaru iznosio oko 2,2 miliona maraka, što je najmanji mjesečni promet u posljednjih nekoliko godina. 

- Pad vrijednosti prometa u januaru može se objasniti manjim brojem radnih dana, dok je promet u februaru iznosio oko 4,1 miliona maraka. Ukupan promet u prva dva mjeseca 2010. godine od 6,3 miliona maraka, je za 58,56 odsto manji nego u prva dva mjeseca 2009. godine -  istakli su na Banjalučkoj berzi.

Indeks BIRS, dodaju, u prva dva mjeseca izgubio je na vrijednosti za 5,72 odsto, dok je indeks FIRS smanjen za 13,56 procenata.

Od akcija preduzeća, dodali su, u januaru i februaru najviše se trgovalo akcijama "Telekoma Srpske" u vrijednosti od oko 1,3 miliona maraka, dok su od akcija fondova najtrgovanije bile akcije "Kristal Invest fonda" sa prometom od oko 200 hiljada maraka.

- Kada se radi o obveznicama, najviše se trgovalo obveznicama Republike Srpske emitovanim po osnovu ratne štete u ukupnoj vrijednosti od oko 800 hiljada maraka. Obveznicama RS emitovanim po osnovu stare devizne štednje trgovalo se u vrijednosti od oko 180 hiljada maraka - rekli su na Banjalučkoj berzi.

Na Sarajevskoj berzi kažu da je u prva dva mjeseca 2010. godine ostvaren ukupan promet od 18,3 miliona maraka, dok je u istom periodu prošle godine, promet iznosio 33,4 miliona maraka.
- U ovom periodu najveći promet ostvaren je akcijama "Kamengrada" i to od 2,337 miliona maraka, dok je na drugom mjestu ZIF "Big investiciona grupa" sa prometom od 2,32 miliona maraka, te kompanija "Bosnalijek" sa prometom od 2,2 miliona KM - kazali su na Sarajevskoj berzi.

Investitori

Na Sarajevskoj berzi su istakli da je za posljednjih nekoliko mjeseci karakteristično povećano interesovanje velikih investitora za domaće tržište kapitala.

- Iako je vrlo nezahvalno prognozirati buduća kretanja na tržištu kapitala, optimistični smo kada se radi o prilikama na tržištu u 2010. godini. Ovome svakako doprinose i najave privatizacionih prodaja putem Berze, ali i dalje emisije entitetskih hartija od vrijednosti - kazali su na Sarajevskoj berzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana