Dvojako kršenje CEFTA sporazuma

Glas Srpske
Dvojako kršenje CEFTA sporazuma

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević izjavio je za Srnu da bi eventualno usvajanje zakona o zaštiti domaće proizvodnje u BiH ozbiljno narušilo ekonomske odnose BiH sa zemljama u okruženju i usporilo njen put ka EU.

On je podsjetio da je ovaj "sporni" zakon predložio poslanik Narodne stranke Radom za boljitak i suvlasnik Mesne industrije "Lijanovići" Jerko Ivanković-Lijanović.

- BiH, kao i sve druge potpisnice CEFTA, ima pravo da preduzima različite mjere, i to ovo ministarstvo kao nijedna zemlja potpisnica CEFTA nikada nisu ni sporili, međutim, predviđena procedura ne može biti isključena ni za koga, pa ni za nas. U skladu sa odredbama Sporazuma, ali i relevantnim domaćim zakonodavstvom, ovakav zakon faktički je dvojako kršenje CEFTA sporazuma - pojasnio je Zirojević.

Predlagač je, kaže, smišljeno stavio naziv "za zaštitu domaće proizvodnje" iz kojeg bi trebalo proizaći da su svi koji su protiv zakona, automatski protiv zaštite domaće proizvodnje.

Zirojević podvlači da pomenuti prijedlog zakona predviđa uvođenje pune carine za više od 900 proizvoda, od kojih čak za 451 nije zabilježen nikakav uvoz iz bilo koje zemlje svijeta, a za 607 obuhvaćenih proizvoda nije zabilježen uvoz iz bilo koje potpisnice CEFTA.

- Ako ne postoji uvoz, kako onda može biti ugrožena domaća proizvodnja uvozom – naglasio je Zirojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana