Dvije sedmice bez montaže punta

Glas Srpske
Dvije sedmice bez montaže punta

KRAGUJEVAC - U pogonima kragujevačke fabrike automobila od ponedjeljka 10. avgusta dvije sedmice neće se sklapati "punto" zato što će se raditi remont a i radnici idu na kolektivni godišnji odmor, izjavio je Tanjugu generalni direktor "Zastave" Zoran Radojević.

Naglašavajući da će za to vrijeme u fabrici raditi jedino radnici na remontu opreme, što je i redovan i neophodan proces u proizvodnji automobila, Radojević je rekao da su svi ostali na odmoru.

- U zavisnosti od procesa remonta i od toga šta će stići iz "Fijata" od nove opreme, u septembru bi trebalo, kako je i ranije najavljeno, da se montira 200 punta dnevno, što je 80 više nego sada - rekao je Radojević.

Povodom najava u nekim medijima da će se u "Zastavi" pored "punta" montirati i "topolino", Radojević je rekao "da nema informaciju o tome".

Tu najavu specijalni savjetnik ministra ekonomije zadužen za "Zastavu" Aleksandar Ljubić ocijenio je u izjavi Tanjugu kao "rekla kazala".

 - "Fijat" nikada nije govorio o modelu, već samo da je reč o automobilu A ili B klase koji treba, pored "punta" da se proizvodi u Kragujevcu - izjavio je Ljubić koji je takođe rekao da su i u "Fijatu" i u "Zastavi" svi na kolektivnom godišnjem odmoru, sem zaposlenih koji su zaduženi za remont proizvodnih postrojenja i onih koji rade za raščišćavanju fabrike automobila u Kragujevcu.

Ljubić je dodao i  da "Fijat" za sada radi isključivo na tome da u Kragujevcu dostigne godišnju proizvodnju od 50.000 "punta".
Italijanski "Fijat" i država Srbija su u septembru prošle godine potpisali strateški ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku "Zastavu", kada je i najavljena proizvodnja potpuno novog modela A, a potom i B klase, ali nisu precizirani rokovi. Do danas je u fabrici montirano više od 7.000 "punta", a prodaja, kako tvrde nadležni, prati proizvodnju.

Lakirnica

I predsjednik Samostalnog sindikata u Fabrici automobila Zoran Mihajlović izjavio je Tanjugu da su zaposleni od ponedjeljka na odmoru, ali je i dodao "da bi u remontu trebalo da se otkloni usko grlo u pogonu Lakirnice ali i da se uradi grijna instalacija, kako radnici ne bi radili u hladnim halama".
- Lakirnica je usko grlo i ako se taj problem ne reši onda neće biti moguće povećati dnevnu montažu "punta" - ocijenio je Mihajlović i dodao da se sada dnevno montira 120 "punta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana