Dvije ponude za “Merkator”

Agencije
Dvije ponude za “Merkator”

Ljubljana - Obavezujuće ponude za kupovinu 53 odsto akcija slovenačkog “Merkatora” predali su samo koncern “Agrokor” i finansijski fond “MID Evropa partners”, prenijeli su slovenački mediji pozivajući se na neslužbene informacije.

Rok za predaju obavezujućih ponuda istekao je u petak, a ponude nisu dali fondovi CVC Capital i Bain Capital iako su bili učesnici prethodnog postupka predaje neobavezujućih ponuda i pregleda poslovanja najvećeg slovenačkog trgovačkog lanca, prenose portali.

Za sada još nema službenih informacija, a sa prispjelim ponudama koje su ispod očekivanja vlasnika danas će biti upoznat Nadzorni odbor “Merkatora”.

Prema neslužbenim informacijama koje prenosi “Delo”, “Agrokor” je svoju ponudu bazirao na tržišnoj kotaciji akcije “Merkatora” na Ljubljanskoj berzi i ona iznosi oko 110 evra, dok se “MID Evropa partners” odlučio za drugi pristup, te cijenu nije naveo nego ponudio samo dokapitalizaciju “Merkatora”.

Ponuda finansijskog fonda više odgovara “Merkatoru”, a “Agrokorova” vlasnicima trgovačkog lanca, među kojima je uz Novu Ljubljansku banku (NLB) najveći “Pivovarna Laško” (PL), koja mora da se razduži, a povjeriocima, slovenačkim bankama, duguje 360 miliona evra.

Ljubljanski “Dnevnik” navodi da su prispjele ponude ispod očekivanja i da je “Agrokorova” ponuda “ponižavajuća”, “neozbiljna” i sa nejasnom finansijskom konstrukcijom, jer je predata bez bankarskih garancija, uz neobavezujuće pismo podrške fondova Blackstone i Ine Equity Partners.

I ponuda “Agrokora” i ponuda “MID Evrope”, prema neslužbenim informacijama na koje se poziva taj list, “bitno odstupaju” od očekivanja konzorcijuma vlasnika 53 odsto akcija “Merkatora”. Zato se “ne može isključiti da će oni zaustaviti postupak prodaje”, navodi ljubljanski “Dnevnik”.

Poslovni list “Fajnens” navodi da bi i deveti pokušaj prodaje “Merkatora” mogao biti zaustavljen. Stručnjaci sumnjaju da je cijena od oko 110 evra za akciju dovoljno privlačna, pa bi prodaja mogla biti prekinuta, navodi “Fajnens”.

Vlasnici na potezu

Na potezu su vlasnici 53 odsto ponuđenih akcija “Merkatora” koji će morati da odluče da li su dvije ponude dovoljno privlačne za nastavak pregovora sa jednim ili oba potencijalna kupca. Sastanak Nadzornog odbora “Merkatora” najavljen je za danas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana