Duži vijek za TE Ugljevik

Ž. K.
Duži vijek za TE Ugljevik

Ugljevik - Rudnik i termoelektrana "Ugljevik" i konzorcijum koji čine "Mitsubishi Hitachi Ponjer Sdžstems" i "Rudis" Trbovlje potpisali su juče ugovor za izgradnju sistema odsumporavanja dimnih gasova vrijedan 79,5 miliona evra.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je poslije potpisivanja ugovora da je riječ o jednoj od najvećih investicija u RiTE "Ugljevik" od osnivanja ovog preduzeća.

- Ovim ćemo produžiti vijek Termoelektrane "Ugljevik". Projekat će biti finansiran putem vrlo povoljnog kredita, koji je još 2009. godine odobrila Narodna skupština RS, a planirano je da bude završen za 35 mjeseci - kazao je Đokić.

Naglasio je da RS, "Elektroprivreda RS" i Termoelektrana "Ugljevik" realizacijom ovog projekta nastavljaju da ispunjavaju dio obaveza u pogledu poštovanja međunarodnih ekoloških standarda koji podrazumijevaju smanjenje emisije štetnih gasova i čestica, a posebno sumpora.

- Da nismo preduzeli ove mjere, termoelektrana bi za nekoliko godina morala biti zatvorena. Na ovaj način smo joj produžili život do završetka izgradnje zamjenskog objekta, jer će emisija sumpora i natrijum-oksida biti smanjena za 94 odsto - kazao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana