Duži rok za uplatu PDV-a poboljšava likvidnost privrede

Željka Kokot
Duži rok za uplatu PDV-a poboljšava likvidnost privrede

Banjaluka - Privrednici iz Srpske godinama zahtijevaju prolongiranje obaveze plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) za deset dana, ali taj problem koji u velikoj mjeri doprinosi ugrožavanju likvidnosti firmi i privrede u cjelini nije riješen.

Izmjena Zakona o PDV-u koja bi omogućila pomjeranje plaćanja PDV-a sa desetog na dvadeseti dan u mjesecu, prema mišljenju privrednika, znatno bi poboljšala likvidnost jer bi dobili više vremena za naplatu potraživanja. To bi dovelo i do lančanog smanjenja broja firmi sa blokiranim računima, bržeg obrta kapitala, a na kraju i bolje naplate poreza kojim se pune budžeti. Prema važećem zakonu, privrednici su dužni da podnesu prijavu i uplate PDV od prvog do desetog dana u mjesecu za svaku isporuku, pruženu uslugu, ispostavljenu fakturu, uplatu, dio uplate ili carinski dug koji je nastao prilikom uvoza robe u prethodnom mjesecu.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da je riječ o dugogodišnjem problemu sa kojim se privrednici suočavaju i da je Privredna komora hitno rješavanje ovog problema uvrstila i u nedavno usvojeni program rada za 2016. godinu.

- Zalažemo se za izmjenu Zakona o PDV-u kojom bi rok plaćanja PDV-a bio produžen za deset dana. Time bi privreda bila znatno rasterećena - kaže Blagojević i dodaje da je bilo zahtjeva da se PDV plaća poslije naplate fakture ispostavljene za proizvode ili usluge, ali da je to prilično nerealno i teško izvodljivo.

Osim proizvodnih, ovaj problem je posebno izražen i kod komunalnih preduzeća koja moraju ispostaviti račun za izvršenu uslugu i platiti PDV do desetog dana u mjesecu iako je neizvjesno kada će naplatiti svoja potraživanja na osnovu usluge pružene kupcima. Direktor banjalučke "Čistoće" Aleksandar Bajić kaže da se komunalna preduzeća zalažu za prolongiranje roka plaćanja PDV-a nakon naplate fakture.

- Nama ni pomjeranje roka plaćanja za deset dana ne bi mnogo značilo, jer većina dužnika račune plaća tek krajem mjeseca. Nama su još veći problem nenaplaćeni računi. Tražimo da nam se omogući povrat PDV-a za usluge koje smo isporučili i na njih platili porez, a nismo naplatili potraživanje od kupca - kaže Bajić i dodaje da se u takvim slučajevima suočavaju sa dodatnim troškovima vođenja sudskog postupka.

Član Udruženja ekonomista RS - SNjOT Predrag Duduković kaže da je BiH zauzela prilično rigorozan stav o ovom pitanju jer je u velikom broju zemalja u okruženju privrednicima dat duži rok za uplatu PDV-a.

- Kod nas se roba i usluge uglavnom prodaju uz odgođeno plaćanje u najboljem slučaju od 15 dana pa sve do mjesec i duže. To znači da preduzeća trebaju dodatna sredstva kako bi državi platila porez na fakturu koja još nije naplaćena. Prolongiranje roka plaćanja PDV-a za deset dana obezbijedilo bi firmama više vremena da sakupe novac od kupaca kojima su prodali robu, čime bi njihova likvidnost bila znatno poboljšana - istakao je Duduković.

Set zahtjeva u vezi sa PDV-om

Privredna komora RS zalaže se da tokom godine bude izvršena i promjena zakonske regulative kako bi bila skraćena procedura za dobijanje PDV broja, redefinisane prekršajne odredbe, propisane novčane kazne za prekršaje u rasponima, a ne u procentima, smanjene novčane kazne za ovlašćeno lice koje radi za pravno lice i podignut PDV prag na 100.000 KM po uzoru na rješenja u okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana