Duži izvoz nije za aplauz

Marina Čigoja
Duži izvoz nije za aplauz

Sarajevo - Iako će mliječni proizvodi iz BiH umjesto do 1. januara moći da se izvoze u Hrvatsku do 30. juna 2013. godine pod istim uslovima kao i do sad, domaći proizvođači smatraju da to nije dovoljno i da su vlasti trebale ranije da reaguju.

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka iz RS Miloš Radojčić kaže da su vlasti BiH kasno reagovale i da će zbog toga posljedice sigurno osjetiti proizvođači, posebno mali.

- Pitanje je da li će se i do sredine 2013. uspjeti ispuniti svi potrebni uslovi, a realno imali smo vremena da se to sve uradi, s obzirom na to da se za ulazak Hrvatske u EU nije saznalo juče. Nije se smio čekati zadnji trenutak da bi se reagovalo. Ako izvoz u Hrvatsku bude doveden u pitanje, biće dovedena u pitanje i proizvodnja - naglasio je Radojčić.

Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH Mehmed Nikšić je istakao da je najveći problem u tome što podsticaji ne stižu do primarnih proizvođača, a novac nerijetko bude usmjeren preduzećima koja nemaju veze sa proizvodnjom.

- Izvršna i zakonodavna vlast su srozale proizvođače i ne očekuju valjda sada da im aplaudiramo što je produžen ovaj rok. Mi smo u teškoj situaciji zahvaljujući njima, a oni priču o ovim rokovima potenciraju kako ne bi govorili o korupciji i kriminalu - ogorčen je Nikšić.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić rekao je da je BiH do sada izvozila 42-43 miliona KM mliječnih proizvoda godišnje, te da bi nemogućnost izvoza u Hrvatsku negativno uticala na to.

Pomoćnik ministra za spoljnu trgovinu BiH Dušan Nešković istakao je da je na nivou BiH usvojeno 90 odsto regulative, koja je u skladu sa standardima EU, ali da je problem u tome što sada te propise treba sprovesti na terenu.

- Našim proizvodima nedostaju samo sertifikati koji bi potvrdili kvalitet, odnosno standarde u lancu proizvodnje, a Ministarstvo će u narednom periodu pokušati da osigura podsticaje za proizvođače koji bi im pomogli u teškim vremenima - kazao je Nešković.

Marinković

Direktor Sektora za privredu u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Zdravko Marinković kaže da Hrvatska u izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH učestvuje sa 52 do 53 odsto i to tržište je vrlo značajno za BiH.

- Problem je što je naša granica potpuno otvorena i ne možemo spriječiti uvoz iz Hrvatske i drugih zemalja u BiH i na takav način obezbijediti da domaći proizvođači ovdje prodaju svoje mlijeko -  rekao je Marinković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana