Duvanjari sa neizvjesnošću kreću u novu sezonu: Otežan plasman koči proizvodnju

Milijana Latinović
Duvanjari sa neizvjesnošću kreću u novu sezonu: Otežan plasman koči proizvodnju

BIJELjINA - Sjetva duvana u Semberiji je počela, a zbog neizvjesne situacije na tržištu brazda će ipak biti kraća nego lani, dok je smanjen i broj kooperanata sa kojima se ugovara proizvodnja.

Potvrdili su to za “Glas Srpske” u bijeljinskom preduzeću “Duvan”, koje je godinama organizator proizvodnje ove biljne kulture.

- Počela je sjetva u kontejnerima da bismo proizveli rasad. Sjetvene površine smanjujemo za dvadesetak odsto u odnosu na prošlu godinu i plan je da proizvodnju ugovorimo na površini od 220 hektara - rekao je direktor ovog preduzeća Čedo Gotovčević.

Dodao je da su bili u dilemi zbog poremećaja na tržištu da li uopšte da ugovaraju proizvodnju i otkup te da su uoči same sjetve odlučili da ipak ne dignu ruke od svega, ali da skrate brazdu.

- Proizvodnju ugovaramo sa 90 kooperanata, što je za nekoliko kooperanata manje u odnosu na prošlu sezonu - rekao je Gotovčević. Podsjetio je da duvan prodaju manjim trgovcima, jer su domaće fabrike ugašene.

- Slaba je potražnja, plasman otežan, zbog čega i smanjujemo proizvodnju - rekao je prvi čovjek “Duvana”.

Za početak sjetve pripremaju se i u Poljoprivrednoj zadruzi “Obudovac” iz Šamca, a direktor Maksim Petrović kaže za “Glas Srpske” da su ovih dana održali sastanke Skupštine zadrugara i donijeli odluku da duvan siju na istoj površini kao i prošle godine.

- Pokušaćemo da održimo proizvodnju duvana “virdžinija” na površini od oko 50 hektara. Za ostale sorte duvana uopšte i nema interesovanja - rekao je Petrović i naglasio da će u toku ove sedmice ugovarati proizvodnju sa kooperantima.

Nakon toga, dodao je, počeće sjetva rasada, koja bi trebalo da bude završena do kraja mjeseca, a ukoliko vremenski uslovi dozvole, rasađivanje duvana na njivama trebalo bi da počne polovinom maja.

Proizvođači ističu da im na ruku ne ide ni to što su podsticaji za duvan smanjeni sa 0,37 feninga po kilogramu, koliko su iznosili 2019. godine, na 0,31 fening.

Neizvjesnost u proizvodnji i otkupu pratila je proizvođače i u prošloj godini, a proizvođači iz Semberije i Posavine su početkom februara prošle godine protestovali na ulicama i zbog visokih nameta Uprave za indirektno oporezivanje BiH, zbog kojih su, kako tvrde, prinuđeni da smanje pa i ugase proizvodnju.

Troškovi

Čedo Gotovčević kaže da je za proizvodnju divana na jednom hektaru potrebno oko 4.000 maraka direktnih ulaganja, bez dnevnica.

- Potrebno je minimum 150 kilograma roda na jednom dunumu da bismo pokrili troškove proizvodnje - pojasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana