Dušan Bajatović -Gradićemo gasovod i u Srpskoj

Glas Srpske
Dušan Bajatović -Gradićemo gasovod i u Srpskoj

NOVI SAD - Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da je u planu izgradnja takozvanih gasovodnih interkonekcija sa: Bugarskom, Makedonijom, Crnom Gorom, BiH, Hrvatskom i Kosovom i Metohijom, prenijela je Beta.

- "Srbijagas" bez obzira na trenutne poteškoće, ima finansijske, ekonomske i tehničke potencijale da se uključi u izgradnju budućeg gasovoda u Republici Srpskoj do Banja Luke i to je naš pre svega ekonomski interes - rekao je on.

On je na skupu "Južni tok - mogućnosti i perspektive" u Privrednoj komori Vojvodine kazao da je Srbija tokom pošle godine potrošila 2,3 milijarde kubnih metara gasa, a procjene pokazuju da će u 2010. godini potrošnja opasti na 1,7 milijardi.

Kazao je da je danas učešće srpske industrije u ukupnoj potrošnji gasa u ovoj godini gotovo prepolovljeno na 34 odsto.

- Došli smo u situaciju da industrija trenutno troši 34 odsto prirodnog gasa u Srbiji - rekao je
Bajatović i ocijenio da bi izgradnja gasovoda Južni tok za Srbiju mogla da predstavlja samo tranzit, ako domaća privreda ne bude imala potencijal da prihvati ponuđene količine gasa.
Bajatović je kazao da prije izgradnje Južnog toka mora da se završi gasifikacija Srbije i da se odredi kolike su količine gasa potrebne na godišnjem nivou.

On je naglasio da Južni tok predstavlja potpuno nove količine gasa za Srbiju i da bi u tom smislu na njega trebalo i gledati, a s obzirom na to da će trasa većim dijelom pratiti i Koridor 10, Južni tok predstavlja izuzetni potencijal i za strana ulaganja.

Gasne elektrane

- U planu je da u Srbiji budu izgrađene tri do četiri gasne elektrane, što bi je dovelo u poziciju regionalnog lidera u proizvodnji električne energije - rekao Dušan Bajatović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana