Duplo više novca za fond MMF-a

Glas Srpske
Duplo više novca za fond MMF-a

BRISEL - Ministri finansija Evropske unije juče su podržali ideju da se udvostruče sredstva Fonda za borbu protiv krize pri Međunarodnom monetarnom fondu uoči sastanka Grupe 20 u Londonu, javila je Beta.

Ministri su na sastanku u Briselu ocijenili da su vlade država EU učinile dosta, izdvajajući ranije predviđena dodatna sredstva u borbi protiv krize. Taj stav je donekle u suprotnosti sa stavom Vašingtona, koji je ranije zatražio od EU da izdvoji još novca u borbi sa krizom.

Na skupu je podržana i zajednička platforma, koja se odnosi na poziciju EU prema povećanju fonda MMF-a i zajedničkim mjerama u borbi protiv ekonomske krize, koje će države EU zastupati u petak u Londonu na sastanku G20.

Ministri su jasno stavili do znanja u usvojenom dokumentu da zemlje EU za sada nemaju namjeru da dodatno povećavaju sredstva za borbu protiv krize. EU je do sada usvojila stimulativne pakete čija je vrijednost između tri i četiri odsto ukupnog bruto proizvoda EU.

U tom dokumentu se navodi da bi povećanje sredstava u fondu za borbu protiv krize MMF-a trebalo da bude podijeljeno na sve članice MMF-a, a teret bi posebno trebalo da snose države sa najvećim deviznim rezervama.

- Od ključne je važnosti da MMF ima odgovarajuća finansijska sredstva kako bi pomogao zemljama koje su najviše pogođene sadašnjom krizom - ocijenjeno je u dokumentu usvojenom na sastanku u Briselu.

Evropska privreda u mnogo je lošijem stanju nego što se procjenjivalo i neće se oporaviti od recesije prije 2010. godine, upozorili su ministri u ponedjeljak uveče.

Evropski povjerenik za privredna i monetarna pitanja Hoakin Almunia kao glavne razloge zbog kojih oporavak nije vjerovatan prije 2010. godine navodi i dalje prisutne probleme na tržištima kredita, pad industrijske proizvodnje i oštar pad potražnje za evropskim proizvodima u SAD, Japanu i Kini.

Prijem

Ministri finansija EU ocijenili su da zemlje EU prolaze kroz veliku recesiju i da skoro neće biti prijema novih članica u evrozonu. Njihova ocjena je da bi priključenje novih zemalja Evrogrupi prouzrokovalo anuliranje svih ekonomskih mjera koje su ove članice preduzele u saniranju efekata svjetske ekonomske krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana