Dugovi razvijenih zemalja ugrožavaju svjetsku privredu

Glas Srpske
Dugovi razvijenih zemalja ugrožavaju svjetsku privredu

VAŠINGTON - Industrijski razvijene zemlje, poput SAD, svojim velikim dugovima ugrožavaju druge zemlje i svjetsku privredu, upozorili su zvaničnici Rusije i Brazila na proljećnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda.

Američki ministar finansija Timoti Gajtner rekao je da će Vlada u Vašingtonu oštrim mjerama štednje smanjiti budžetski deficit zemlje, koji je ove godine dostigao 11 procenata.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble ukazao je na druge rizike u svjetskoj privredi navodeći da su bankarski sistemi velikih industrijskih zemalja nestabilni, a u nekim zemljama na putu ubrzanog razvoja prijeti opasnost od pregrijevanja privrede, prenosi Dojče vele.

- U tom pogledu posebno je važna kontrola finansijskih institucija koje nemaju status banaka, kao što su penzijski fondovi, investicioni i hedž-fondovi. Ozbiljno smo razgovarali o tim bankama u sjenci i potrebna su jednostavna pravila koja bi se odnosila na sve učesnike na tržištu. Što su ona bolja, to su manje mogućnosti da se zaobiđu i utoliko je efikasnije poslovanje. Ali, i tu važi ono što važi i na tolikim drugim područjima - to je lakše reći, nego učiniti - rekao je Šojble.

On je kao uspjeh ocijenio dogovor Grupe 20 da se uspostavi sistem za uzbunjivanje koji bi upozoravao na privrednu neravnotežu koja bi mogla ponovo da ugrozi finansijski sistem. Detaljnijoj kontroli biće podvrgnuto sedam zemalja koje imaju ekstremne viškove, odnosno deficite.

Šojble je ukazao na njemačke uspjehe u sređivanju budžeta.

- Postoje sumnje u održivost javnih finansija. U tom pogledu nas Nijemce toliko hvale da to ne bi smjelo da se ponavlja jer ni pretjerane hvale nisu dobre - rekao je on.

Predsjednik njemačke centralne banke Bundesbank Aksel Veber ukazao je na dobar ekonomski razvoj u zemlji. Privredni rast bio je više nego uspješan u prva tri mjeseca i ako mjere koje se preduzimaju ne budu razvodnjene, do 2015. novo zaduženje na godišnjem nivou iznosiće samo dva odsto društvenog proizvoda - znatno manje od granice od tri procenta postavljene ugovorom iz Mastrihta.

Kreditni rejting

Agencija za vrednovanje platežnih sposobnosti Standard i Purs neočekivano je opomenula Vladu SAD da dovede u red svoje finansije ili će rizikovati da izgubi prvoklasni američki kreditni rejting.

Prvi put Standard i Purs je snizio svoju dugoročnu ocjenu fiskalnog zdravlja vlade u Vašingtonu sa "stabilne" na "negativnu" i ukazao na ozbiljne posljedice ukoliko zakonodavci ne dođu do sporazuma o kontroli federalnog deficita. Neuspjeh bi mogao da navede agenciju da oduzme Vladi SAD njen vrhunski ulagački rejting u sljedeće dvije godine, a uzdrmao bi američku ekonomiju, poskupio kredite i učinio ih teže dostupnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana