Dugove prebilo 1.059 učesnika

Željka Kokot
Dugove prebilo 1.059 učesnika

Banjaluka - Obaveze i potraživanja u drugoj multilateralnoj kompenzaciji obavljenoj u RS prebilo je 1.059 od 1.562 prijavljena subjekta, ali još nije poznato koliki je iznos kompenzovanog duga.

U Banjalučkoj berzi, putem koje je obavljena multilateralna kompenzacija, ističu da ne žele izlaziti u javnost sa preuranjenim preliminarnim rezultatima koliko je prebijeno od 973,53 miliona KM prijavljenih obaveza jer postoji rizik da bi oni u velikoj mjeri mogli odstupati od konačnih, čije je objavljivanje najavljeno za 23. maj. Istakli su da su učesnici multilateralne kompenzacije putem elektronske pošte dobili preliminarne izvještaje o kompenzaciji. Učesnici mogu do 23. maja do 16 časova ispravljati preliminarne izvještaje o kompenzaciji, a nakon toga će dobiti konačne izvještaje.

Privrednici su se masovno prijavili za drugu multilateralnu kompenzaciju kako bi pokušali da zatvore obaveze i naplate nagomilana potraživanja koja ugrožavaju njihovu, ali i likvidnost cjelokupne privrede. Među firmama koje su se prijavile za kompenzaciju je i banjalučka "Vitaminka", a njen direktor Žarko Mikić kaže da nisu u potpunosti zadovoljni iznosom prebijenog duga jer se veliki broj njihovih kupaca koji im duguju novac za isporučenu robu nije registrovao u sistem. "Vitaminka" je uspjela da prebije dug za potrošenu električnu energiju u iznosu od oko 20.000 KM i da naplati potraživanja u istom iznosu.

- Sitni poljoprivredni proizvođači i manje trgovačke radnje još radije rješavaju dugove sudskim putem iako je uloženo mnogo napora u organizaciju multilateralne kompenzacije. Dodatni problem je i to što su banke dužne da prijave blokirane račune firmi, ali one nerijetko po sopstvenom nahođenju odlučuju da li će ili ne prijaviti dugove - kaže Mikić.

Uprkos poteškoćama, očekuje da će dobar dio dugova biti iščišćen kroz multilateralnu kompenzaciju, ali pod uslovom da svi prijave obaveze.

- Kompenzacija neće imati puni efekat sve dok svi privredni subjekti ne prijave svoja dugovanja i potraživanja - kaže Mikić.

S ciljem da bude prebijen što veći iznos duga, određeni su i termini dodatnih kompenzacija i cesija za koje se učesnici mogu prijaviti danas do 14 časova.

Učesnici iz privatnog i javnog sektora prebili su u prvoj obaveznoj i dvije dodatne multilateralne kompenzacije, održanim u oktobru i novembru prošle godine, 164,26 miliona KM duga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana