Dugovanja Elektroprivrede Hrvatske sve veća

Glas Srpske
Dugovanja Elektroprivrede Hrvatske sve veća

TREBINjE - Dugovanja Elektroprivrede Hrvatske po osnovu preuzete energije iz prve faze sistema Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) iznose 4.317.953.293 kilovat-časa električne energije, potvrdio je direktor HET-a Marko Mitrović.

- I dalje smatramo da će sporna pitanja biti riješena sporazumno i da neće biti potrebne neke druge mjere - rekao je Mitrović i napomenuo da od novembra 1994. godine hrvatska strana stalno preuzima "više energije iz prve faze sistema nego što joj pripada", prenijele su agencije.

Mitrović je podsjetio da je ugovorima o zajedničkom ulaganju, koji su nekada zaključeni između HE "Dubrovnik" i HET-a, utvrđen i način raspodjele struje, tako da 78 odsto struje pripada HET-u, a 22 odsto Hrvatskoj.

- Ovakva raspodjela vršena je sve do 1. novembra 1994. godine, kada je hrvatska strana narušila tehnološko jedinstvo sistema, odnosno jedan agregat povezala direktno u elektroenergetski sistem Hrvatske, a do tada su oba bila povezana u elektroenergetski sistem Trebinje - pojasnio je Mitrović.
Govoreći o trenutnim proizvodnim aktivnostima u HET-u, pogonskoj spremnosti postrojenja i investicionim ulaganjima, Mitrović je istakao da se sve realizuje planiranom dinamikom, a u rekonstrukciju i modernizaciju postrojenja i opreme ulažu znatna sredstva.

Mitrović je podsjetio da je HET u prošloj godini u elektroenergetski sistem isporučio ukupno 927,45 gigavat-časova električne energije, odnosno 90,92 odsto elektroenergetskim bilansom predviđene proizvodnje.

- Na ostvarenje plana proizvodnje prvenstveno su uticali dobra pogonska spremnost agregata, koja podrazumijeva dobro održavanje objekata, postrojenja i opreme, zatim izuzetno visoki dotoci u akumulacije krajem 2010. godine i u januaru 2011. godine, a imali smo i izuzetno sušan period od kraja marta do decembra prošle godine - kaže Mitrović.
On kaže da je za zamjenu mašinske opreme u pogonu Hidroelektrane "Trebinje 1", na isporuku opreme i zamjenu transformatora i komponenata postrojenja u ovom pogonu, kao i za druge neophodne radove uloženo oko 5.219.339 evra.

Mitrović i za ovu godinu najavljuje znatne investicije u revitalizaciju i modernizaciju glavne opreme na pogonu HE "Trebinje 1", revitalizaciju agregata 2 u pogonu HE "Dubrovnik", kao i radove na branama, tunelima i kanalima.

HE "Dabar"

Mitrović je rekao da su urađeni i svi pripremni poslovi na projektu HE "Dabar", napominjući da je završena izrada eksproprijacionog elaborata, da su urađeni urbanističko-tehnički uslovi, kao i projekti za pristupne puteve.
- Završena je i izrada i revizija projekta dodatnih istražnih radova i objavljen tender za izbor izvođača radova, a u toku je izrada studije uticaja na životnu sredinu, kao i druge neophodne aktivnosti za uspješnu realizaciju projekta - istakao je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana