Dug smanjen za 71,46 miliona

Marijana Miljić
Dug smanjen za 71,46 miliona

Banjaluka - Učesnici prve ovogodišnje multilateralne kompenzacije u Srpskoj prebili su 71,46 miliona maraka duga, što je manje od desetine od prijavljenih 848,16 miliona KM obaveza, pokazuju preliminarni podaci Banjalučke berze.

Prva runda prebijanja dugova ove godine održana je utorak, a od prijavljenih 848,16 miliona maraka obaveza bilo je moguće kompenzovati 183,85 miliona.

- Obaveze i potraživanja kompenzovala su 674 učesnika multilateralne kompenzacije. Učesnici su dobili preliminarne izvještaje o kompenzaciji i mogu ih ispravljati do sutra do 15 časova. Nakon toga će dobiti konačne izvještaje o prvoj multilateralnoj kompenzaciji u ovoj godini - saopštila je Banjalučka berza, putem koje je obavljena multilateralna kompenzacija.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da mogu biti zadovoljni rezultatima prebijanja dugova.

- Značajan iznos duga prebijen je u ranijim kompenzacijama i sa posljednjom dolazimo do ukupne sume od oko 420 miliona maraka. Vjerovatno ćemo na idućoj premašiti iznos od pola milijarde maraka. Sve to pokazuje da su multilateralne kompenzacije opravdale svoju ulogu i da sa tim treba nastaviti, s obzirom na pozitivne efekte koje je sa sobom donio ovaj sistem, na čijem je uspostavljanju godinama unazad insistirala poslovna zajednica. Cilj je smanjenje nelikvidnosti kao jednog od gorućih problema privrede Srpske i oslobađanje dijela novca za jačanje privrede - kazao je Blagojević.

Prije posljednje runde kroz multilateralne kompenzacije i cesije kompenzovano je više od 350 miliona KM obaveza. S obzirom na pozitivne efekte ovog procesa, Vlada RS je odlučila da ove godine na Banjalučkoj berzi budu sprovedene četiri obavezne multilateralne kompenzacije i cesije. Prva od preostale tri biće održana 25. aprila, a potom 25. jula i 24. oktobra.

Multilateralne kompenzacije i cesije, osim na privredu, na koju se primarno odnose, pozitivno utiču i na javni sektor koji je učesnik prebijanja duga.

Izbjegavanje obaveze

Vladimir Blagojević je rekao da bi bilo dobro da bude unaprijeđen sistem za multilateralne kompenzacije i cesije i da bude obezbijeđeno da obaveze prijave svi kako bi rezultati bili još bolji.

Iako je prijavljivanje dospjelih obavezno po zakonu, mnogi izbjegavaju da to učine, a za kontrolu je zadužena Poreska uprava RS.

Preliminarni rezultati

* 848,16 miliona KM - prijavljene obaveze

* 71,46 miliona KM - prebijeni dug

* 183,85 miliona KM - iznos koji je bilo moguće kompenzovati

* 674 učesnika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana