Dug porastao preko noći

Željka Kokot
Dug porastao preko noći

Banjaluka - Zbog drastičnog jačanja švajcarskog franka Banjalučanin, koji je podigao kredit u ovoj valuti, prema sadašnjem kursu mora da vrati banci još 83.000 maraka, dok je prije samo nekoliko dana bio dužan 71.000.

Kurs "švajcarca" do četvrtka nije mogao ojačati više od 1,20 za evro, jer je to bio najniži nivo koji je odredila centralna banka Švajcarske. Nakon što je banka odustala od te politike, kurs franka i evra se gotovo izjednačio, što je Banjalučaninu donijelo i povećanje rate za 100 maraka.

- Nalazim se u nevjerovatnoj situaciji. Sve izgleda kao da sam bacio ogroman novac koji sam proteklih godina davao za otplatu kredita. Ako ostane ovaj kurs, moraću da vratim duplo više od iznosa koji sam podigao - rekao je ovaj Banjalučanin čiju sudbinu dijele hiljade građana i firmi koji su se zadužili u "švajcarcu".

Vijesti iz Švajcarske unijele su paniku među dužnike u RS koji su se i 2011. godine zbog jačanja "švajcarca" suočili sa ogromnim rastom duga i rata kredita.

U Agenciji za bankarstvo RS su istakli da je od 2011. došlo do značajnog smanjenja obima kredita vezanih za franak zbog konverzije u evro i otplate zajmova. Na kraju novembra 2014. njihova vrijednost je iznosila 108 miliona KM, a plasirala ih je samo jedna banka.

- Korisnici treba da se obrate banci kojoj je u interesu da se ovaj problem riješi. Agencija će pratiti razvoj situacije i ako bude potrebno, preduzimati mjere od obavezivanja banaka za izdvajanje dodatnih rezervi do preporuka bankama za olakšavanje položaja korisnika kredita u smislu fiksiranja rate, prije svega na stambene kredite, reprograma i konverzije kredita u evro - navode u Agenciji.

U Hipo Alpe Adrija banci Banjaluka kažu da je novonastala situacija isključivo posljedica odluka švajcarske centralne banke. Ova banka je prije nekoliko godina odobravala kredite vezane za franak koje određeni broj klijenata još otplaćuje, ali ih više nemaju u ponudi.

- Banka ne može povećati, niti smanjiti ratu kredita, već njen iznos zavisi od vrijednosti srednjeg kursa franka na dan uplate rate. Svjesni smo problema sa kojima su suočeni naši klijenti i već duži period im nudimo olakšice kroz konverziju kredita u valutnu klauzulu u evro, otpis nekoliko rata, reprogram i prolongiranje roka otplate - istakli su u Hipo banci i dodali da će nastaviti sa olakšicama i pronalaženjem rješenja za svakog klijenta.

Iz Agencije za bankarstvo FBiH je saopšteno da je vrijednost kredita vezanih za franak koje su plasirale banke u tom entitetu na kraju novembra 2014. bila 150 miliona KM, a odobrila ih je jedna banka.

- Stupili smo u kontakt sa bankom, a jedan od modaliteta koji se razmatra je mogućnost da banka klijentima ponudi konverziju kredita u kredite u KM ili evru po kursu koji je važio za švajcarski franak na dan ukidanja privremenih mjera centralne banke Švajcarske - navela je Agencija za bankarstvo FBiH.

Bankrot za 17 minuta

Samo 17 minuta po otvaranju švajcarske berze u petak vrijednost njenog glavnog indeksa pala je 3,48 odsto poslije pada od 8,7 procenata zabilježenog dan ranije. Jedna mjenjačnica na Novom Zelandu saopštila je da zatvara svoja vrata, dok su najmanje dvije brokerske kuće objavile bankrot pošto su pretrpjele velike gubitke zbog jačanja franka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana