Dug IAT-a biće pretvoren u akcije

Marina Čigoja
Dug IAT-a biće pretvoren u akcije

BANjALUKA - Vlasnik "Industrije alata Trebinje" (IAT) konvertovaće u akcije 17 miliona maraka potraživanja koje njegovo preduzeće "Svislajon Takovo" ima prema IAT-u, te otplatiti polovinu od ukupno 17 miliona KM poreskih obaveza koje datiraju iz perioda prije privatizacije, dok će drugu polovinu Vlada RS konvertovati u akcije.

Dogovoreno je to juče na sastanku premijera RS Aleksandra Yombića sa vlasnikom IAT-a Rodoljubom Draškovićem.

Osim toga, ovom preduzeću biće odobren i kredit Investiciono-razvojne banke RS u iznosu od osam miliona maraka, a sve ovo trebalo bi da bude usaglašeno kroz aneks ugovora najkasnije do 19. februara, kada ističe ugovor o privatizaciji Industrije alata.

- Dogovoreno je da se izvrši finansijsko restrukturiranje preduzeća kako bi ono bilo očišćeno od obaveza i sposobno da održi svoje poslovanje. Prema riječima vlasnika, uslovi na tržištu su promijenjeni i IAT ima šanse da u sljedećem periodu ostvaruje pozitivno poslovanje, zadrži radnike i plaća sve obaveze, ukoliko riješimo nagomilane obaveze koje preduzeće trenutno ima - rekao je Yombić i naglasio da je krajnji cilj svih učesnika jučerašnjeg sastanka održavanje IAT-a i očuvanje radnih mjesta.

Sastanku su prisustvovali i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević i v.d. direktora Investiciono-razvojne banke RS Snježana Vujnić.

Savjet za privatizaciju u RS zadužio je početkom oktobra prošle godine Investiciono-razvojnu banku da izvrši kontrolu obaveza iz ugovora o privatizaciji "Industrije alata Trebinje", sa posebnim akcentom na poštovanje broja zaposlenih, investiranje i formiranje preduzeća u krugu "Industrije alata" koje se bavi proizvodnjom hrane, a potom i prodaju svog učešća preduzeću "Svislajon Takovo", kao i na procjenu finansijskog stanja u trenutku privatizacije i danas.

Yombić je tada rekao da je situacija u "Industriji alata" teška, te da je Vlada u nekoliko navrata izlazila u susret kupcu i davala mu povoljnije uslove kako bi održao proizvodnju i zadržao broj radnika, ali da su stalno dobijali nove zahtjeve, što za Vladu nije bilo prihvatljivo.

Zaposleni

Yombić je rekao da u IAT-u u metalskoj industriji trenutno radi oko 900 radnika i taj broj bi ostao i dalje, dok je u prehrambenoj zaposleno između 200 i 300 i tu postoji mogućnost dodatnog zapošljavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana