Dug Evrope Gaspromu 2,5 milijarde dolara

Glas Srpske
Dug Evrope Gaspromu 2,5 milijarde dolara

MOSKVA - Evropski potrošači gasa ove godine će ruskom "Gaspromu" ostati dužni oko 2,5 milijardi dolara u okviru dugoročnih ugovora o isporukama, a koje ruska kompanija, bez obzira na potrošnju gasa, namjerava da naplati.

Analitičari pojašnjavaju da je dugoročnim ugovorima dogovoreno da evropski kupci preuzmu oko 150 milijardi kubnih metara gasa, od čega će, zbog pada potražnje izazvane globalnom ekonomskom krizom, iskoristiti 140 milijardi kubika, prenijele su agencije.

Uslovi ugovora, ističu, predviđa da je kupac obavezan da preuzme minimalne godišnje količine gasa, te da ih, ako to ne učini, ipak plati.

Evropske energetske kompanije su u 2009. godini smanjile preuzimanje ruskog gasa za deset milijardi kubnih metara, odnosno za sedam odsto.

- Vrijednost gasa koji Evropljani neće uzeti u okviru dugoročnog ugovora procjenjuje se na oko 2,5 milijardi dolara, a ruska kompanija insistira da evropski potrošači toliko i plate - navodi neimenovani predstavnik "Gasproma".

Analitičari ukazuju da je situacija u kojoj se evropski potrošači na ovaj način zadužuju kod "Gasproma" bez presedana.

Predstavnik ruskog holdinga je napomenuo da bi kompanija mogla evropskim potrošačima da zaračuna ovu količinu goriva za iduću godinu, ako se oni obavežu da je preuzmu preko dogovorenih isporuka za taj period.

Predstavnici "Gasproma" ranije su istakli da je izvoz kompanije u trećem tromjesečju vraćen na predkrizni nivo, ali da su isporuke u zemlje zapadne Evrope u prvom polugodištu ove godine opale za 29 odsto.

Izuzetak

Ruski mediji već danima polemišu o izuzetku koji je "Gasprom" već napravio odobrivši Ukrajini da preuzme onoliko gasa koliko joj je neophodno za podmirivanje svojih potreba. Ovakvim izuzetkom od pravila "uzmi i plati", koje kompanija primjenjuje prema svim kupcima, "Gasprom" bi mogao da bude optužen za primjenu dvostrukih standarda u trgovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana