Dug BiH dostigao 8,2 milijarde KM

Željka Domazet
Dug BiH dostigao 8,2 milijarde KM

SARAJEVO - Zaduženost BiH, zaključno sa 31. decembrom 2009. godine, iznosi 8,2 milijarde maraka, od čega na unutrašnji otpada tri, a na spoljni dug pet milijardi maraka, koji je za 18,5 odsto viši u odnosu na godinu ranije, navodi se u Informaciji o stanju javne zaduženosti koju je juče usvojio Savjet ministara BiH.

Učešće javnog duga u bruto društvenom proizvodu (BDP) za 2009. godinu, stoji u Informaciji, iznosilo je 35 odsto, što znači da je ovaj omjer ostao u okvirima "mastrihtskog kriterijuma", krećući se u dozvoljenih do 60 odsto ukupne zaduženosti u odnosu na BDP.

- Na osnovu ovih podataka može se ocijeniti da BiH spada u grupu umjereno zaduženih zemalja - rekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.

U informaciji se navodi da je spoljni dug uvećan za 18,5 odsto, odnosno više od milijardu maraka u odnosu na prethodnu godinu. Ovo povećanje u direktnoj je vezi sa angažovanjem prve tranše stend-baj aranžmana sa MMF-om i aktiviranjem opcionog dijela duga prema Londonskom klubu povjerilaca od 436 miliona KM.

Predsjedavajući Savjeta ministara kazao je da je prihvaćena inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o kreditu između BiH i Opek fonda za međunarodni razvoj (OFID) za Projekat stambene obnove kojim se želi pomoći uspostavljanju dugoročnog rješenja procesa povratka izbjeglih i raseljenih lica.

- Kredit vrijedan sedam miliona američkih dolara, sa alokacijom od po 3,2 miliona američkih dolara na FBiH i RS i 525.000 dolara na Brčko distrikt BiH, biće iskorišćen za obnovu približno 700 stambenih jedinica kako bi se obezbijedilo useljenje za oko tri hiljade lica. Rok vraćanja kredita je 20 godina, uključujući pet godina grejs-perioda - rekao je Špirić.

Zakoni

Savjet ministara BiH usvojio je juče i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli koji ima indirektne veze sa sprovođenjem mjera u vezi sa liberalizacijom viznog režima. Utvrđen je i Prijedlog okvirnog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, te Prijedlog zakona o volontiranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana