Državna potrošnja oborila dinar

Glas Srpske
Državna potrošnja oborila dinar

BEOGRAD - Pad dinara posljednjih dana rezultat je državne potrošnje preko mogućnosti, a državne rezerve neće biti upotrijebljene kako bi bio zadovoljen interes pojedinaca u vlasti, kazao je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić, prenijele su agencije.

Kurs dinara juče je oslabio prema evru za 14 para ili 0,14 odsto i zabilježio najnižu vrijednost od uvođenja evra 2002. godine, a iznosio je 97,4670 dinara za evro.

Narodna banka juče je sa 23 miliona evra intervenisala na međubankarskom tržištu kako bi, u uslovima povećanje potražnje za devizama, spriječila prekomjernu dnevnu oscilaciju kursa i obezbijedila nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta.

Iz NBS-a objašnjavaju da rast kursa početkom godine nije neočekivan jer je potražnja za devizama u tom periodu tradicionalno veća, a strane investicije niže.

Domaću valutu uzdrmala je Vlada Srbije koja je u decembru, da bi pokrila prošlogodišnji deficit budžeta, na tržište pustila 12 milijardi dinara.

Kurs dinara od Nove godine do ponedjeljka bio je u neprekidnom padu prema evru, a NBS je prošle nedjelje dva puta intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, prodajom ukupno 37 miliona evra, da bi spriječila preveliku dnevnu oscilaciju kursa.

Guverner Jelašić objasnio je da je 11 mjeseci prošle godine država bila neutralna, što znači da je emitovala onoliko svježeg novca koliko je i povlačila sa tržišta.

- Decembar je bio prvi mjesec gde je država samo emitovala novac, a nije povlačila sa tržišta.  Koliki je to udar na stabilnost dinara govori činjenica da je država tokom čitave 2009. godine u promet pustila dvostruko manje novca - oko pet milijardi dinara - kazao je Jelašić.

On je dodao da, sa postojećim deviznim rezervama od oko 10,6 milijardi evra, NBS ima dovoljno novca da amortizuje bilo kakva iskakanja kursa u jednom ili drugom pravcu.

- Dinar će i dalje biti stabilan, odnosno neće biti ni rasta ni pada većeg od tridesetak para. Fluktuacije će biti manje nego što su bile krajem decembra prošle godine, ali ako se gleda na dugi rok od šest do dvanaest meseci, očekuje se stabilan dinar - naglasio je Jelašić.

MMF

Radovan Jelašić je najavio da će u drugoj polovini februara u Srbiju stići delegacija Međunarodnog monetarnog fonda  i da će glavna tema razgovora biti sprovođenje strukturalnih i fiskalnih reformi, makroekonomija te zakoni o fiskalnoj odgovornosti i o penzijskoj reformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana