Državljanstvo mamac za novac

Agencije
Državljanstvo mamac za novac

Nikozija - Kipar će ponuditi državljanstvo stranim investitorima, koji su ostali bez značajnijih iznosa zbog finansijske krize u toj zemlji, kao jedan vid “naknade”, izjavili su zvaničnici.

Predsjednik Kipra Nikos Anastasijades prvi je nešto slično pomenuo u svom govoru pred zvaničnicima ruskih kompanija i istakao da će stranim investitorima koji budu izgubili najmanje tri miliona evra biti iznesena ova ponuda.

- Ulagači koji nisu stanovnici Kipra, a koji su tamo imali depozite prije 15. aprila, kada je donesen plan po kojem su klijenti kiparskih banaka izgubili dio svojih ulaganja, a koji su izgubili najmanje tri miliona evra, moći će zatražiti kiparsko državljanstvo - rekao je on, prenijeli su portali.

Postojeći kiparski program “državljanstvo kroz ulaganja” biće izmijenjen da bi iznos ulaganja potreban za uključenje u program bio smanjen s ranijih deset miliona na tri miliona evra.

- Te odluke biće sprovedene po brzom postupku - rekao je Anastasijades i dodao da se razmatraju i druge odluke, uključujući i ponude poreskih olakšica za postojeće i nove firme koje posluju na Kipru.

Izvori iz kiparske vlade rekli su da će ponuda biti proširena na sve strane investitore koji posjeduju ili planiraju da kupe imovinu na ostrvu, ukoliko je procijenjena najmanje na 15 miliona evra.

Investitori, koji imaju sredstva u dvije najveće banke na Kipru, suočavaju se sa porezom na depozit većim od 100.000 evra, što je dogovoreno sa Evropskom komisijom, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) prema uslovima za finansijsku pomoć Kipru.

Prema predviđanjima pojedinih analitičara, vlasnici računa mogli bi se suočiti sa gubitkom od 60 odsto sa svojih računa. Tačni podaci o gubicima neće biti poznati do septembra.

Paket pomoći

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble očekuje da će parlament njegove zemlje odobriti paket pomoći za Kipar. On je rekao da računa na veliku podršku u Bundestagu, ali i na veliku podršku opozicije. Šojble je rekao da bi glasanje njemačkih parlamentaraca o kiparskom paketu pomoći trebalo da bude održano u četvrtak.

Ministri finansija evrozone su prošlog petka zvanično odobrili uslove kiparskog paketa pomoći.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana