Drvo­pre­ra­đi­va­či us­pje­šni izvo­zni­ci

Dragana Keleč
Drvo­pre­ra­đi­va­či us­pje­šni izvo­zni­ci

BANjA LU­KA - Pre­du­ze­ća iz oblas­ti drvo­pre­ra­de, u vri­je­me ka­da ve­ći­na fir­mi ima pro­ble­ma sa pla­sma­nom do­ma­ćih proi­zvo­da na inos­tra­no trži­šte, os­tva­ru­ju su­fi­cit u spoljno­trgo­vin­skoj raz­mje­ni.

Re­kao je "Gla­su Srpske" se­kre­tar Udru­ženja pre­ra­de drve­ta u Pri­vre­dnoj ko­mo­ri RS La­zo Ši­nik i do­dao da pro­šla go­di­na ni­je bi­la lo­ša za drvnu in­dus­tri­ju, te da je izvoz bio dva pu­ta ve­ći od uvo­za.

- Drvo­pre­ra­đi­va­či i proi­zvo­đa­či na­mje­šta­ja održa­va­ju broj ra­dni­ka bez ob­zi­ra na uti­caj eko­nom­ske kri­ze, što je ve­oma po­hval­no - na­gla­sio je Ši­nik i do­dao da Vla­da RS, pod­sti­ca­ji­ma za izvoz, nas­to­ji da sti­mu­li­še ovu us­pje­šnu in­dus­trij­sku gra­nu.

Iako je do­šlo je do smanjenja tražnje na izvo­znom trži­štu, ka­že Ši­nik, do­ma­ći proi­zvo­đa­či i dalje svo­ju proi­zvodnju ba­zi­ra­ju na izvo­zu.

- Po­tre­bno je da nas­ta­vi­mo u ovom prav­cu. Ove go­di­ne smanjen je i uvoz na­mje­šta­ja iz inos­tran­stva, što je ve­li­ki pod­strek za do­ma­će trži­šte - is­ta­kao je Ši­nik.

Fa­bri­ka ta­pa­ci­ra­nog na­mje­šta­ja "GMP company" iz Banje Lu­ke naj­ve­ći dio proi­zvodnje izvo­zi.

- Na­mje­štaj izvo­zi­mo u Srbi­ju, Crnu Go­ru, Slo­ve­ni­ju, Hrvat­sku, gdje do­bro po­slu­je­mo. Na­še trži­še ni­je ma­lo, ali pri­mje­tno je da su ljudi u te­škoj fi­nan­sij­skoj si­tu­aci­ji, jer sla­bi­je ku­pu­ju na­mje­štaj - re­kao je šef po­slo­vanja u "GMP company" Bo­jan To­vi­lo­vić.

Fa­bri­ka na­mje­šta­ja "Stan­dard" iz Prnjavo­ra već ne­ko­li­ko go­di­na po­slu­je na svjet­skom trži­štu, a od 2000. go­di­ne sa­ra­đu­je sa šved­skom IKEOM.

- Pre­ko ove svjet­ski po­zna­te kom­pa­ni­je us­pje­li smo da pla­si­ra­mo naš na­mje­štaj van zemlje, i na taj na­čin izbo­ri­mo se za mjes­to na inos­tra­nom trži­štu - re­kao je di­re­ktor ove fa­bri­ke Bo­ro Jev­đe­nić i do­dao da drvo­pre­ra­đi­va­či­ma iz RS tre­ba vi­še pod­sti­ca­ja, ali i ve­će trži­šte.

- Po­tre­bno je uves­ti ve­će ca­ri­ne, ka­da se ra­di o uvo­zu na­mje­šta­ja, jer će­mo sa­mo ta­ko, ali i uz vi­še pod­sti­ca­ja, za­šti­ti­ti drvo­pre­ra­đi­va­če u Srpskoj - re­kao je Jev­đe­nić.

Raz­mje­na

Izvoz drvne in­dus­tri­je u 2009. go­di­ni izno­sio je oko 214 mi­li­ona ma­ra­ka, što je za 24 od­sto manje u odno­su na 2008. go­di­nu.

- U oblas­ti proi­zvodnje drve­ta ra­di se ve­ći­nom o izvo­zno ori­jen­ti­sa­nim pre­du­ze­ći­ma, ko­ja su go­to­vo 70 od­sto svo­je proi­zvodnje pla­si­ra­la na ino-trži­šta - re­kli su u Mi­nis­tar­stvu in­dus­tri­je, ener­ge­ti­ke i ru­dar­stva RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana