Drvoprerađivači u RS snizili cijene

Tanja Milaković
Drvoprerađivači u RS snizili cijene

BANjA LUKA - Da bi bili konkurentni i zadržali poziciju na tržištu, proizvođači namještaja i drvnih prerađevina u Srpskoj bili su prinuđeni da u ovoj godini snize cijene svojih proizvoda za oko pet odsto.

Rekao je to "Glasu Srpske" sekretar Udruženja drvoprerađivača u Privrednoj komori RS Lazo Šinik.

- Trgovačka preduzeća zahtijevala su snižavanje cijena proizvoda od tri do pet odsto, a većina proizvođača se i tome prilagodila, jer je u doba finansijske krize bolje imati posao i zarađivati nešto manje nego nikako ne prodavati robu - rekao je Šinik.

On je istakao da očekuje da će vrijednost izvoza drvnih prerađevina iz Srpske ove godine, a posebno namještaja, ostati na prošlogodišnjem nivou.

- Bez obzira na to što je u ovoj godini zbog krize opao i izvoz i uvoz, trend učešća namještaja u ukupnom izvozu iz Srpske iz godine u godinu se povećava. Očekuje se da u tom segmentu neće biti većih gubitaka - rekao je Šinik.

Vrijednost izvoza namještaja iz RS u 2005. godini bila je 44 miliona, 2006. godine 59 miliona, 2007. godine 75 miliona, dok je u 2008. godini ta vrijednost dostigla 90 miliona maraka.

- Kada je u pitanju proizvodnja u oblasti drvne industrije u ovoj godini, ona je ostvarena u iznosu od 70 odsto u odnosu na lanjsku proizvodnju - istakao je Šinik.

Direktor "Nove drvne industrije Vrbas" iz Banje Luke Dragiša Kalinić očekuje da će u ovoj godini izvesti robu u vrijednosti od četiri miliona evra.

- Izvoz fabrike "Vrbas" koncentrisan je na tržište Italije, Slovenije, Hrvatske, Njemačke i Austrije, a preko italijanskih partnera izvozimo u Kinu i Vijetnam. U susjedne zemlje najviše izvozimo namještaj, a na tržišta ostalih zemalja komercijalnu građu i elemente - rekao je Kalinić.

Istakao je da se u "Vrbasu" masivni namještaj izrađuje isključivo od bukovog drveta, koje se nabavlja na domaćem tržištu, dok se furnir, medijapan i ostali vještački materijali uvoze.

- Planiramo u sljedećoj godini izvesti značajne količine robe iz našeg proizvodnog programa na njemačko tržište. Vrijednost tog izvoza trebalo bi da dosegne pet miliona evra, a očekuje se da vrijednost izvoza na tržišta zapadnoevropskih zemalja u budućem periodu dostigne iznos od 15 miliona evra - istakao je Kalinić.

Kućno carinjenje

Iako "Vrbas" ima odobrenje za lokalno, odnosno kućno izvozno carinjenje, Dragiša Kalinić ističe da većina robe za izvoz ide na carinjenje direktno na carinsku ispostavu, jer je vrijednost robe za izvoz obično veća od 6.000 evra.

- Kućno carinjenje znači da se roba ne vozi na carinski terminal nego direktno preko granice, ali u slučajevima kada vrijednost robe ne prelazi 6.000 evra - dodao je Kalinić.                           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana