Drvoprerada za svaku uvezenu izveze 3,7 KM

Željka Kokot
Drvoprerada za svaku uvezenu izveze 3,7 KM

Banjaluka - Izvoz iz BiH u oblasti drvne industrije i šumarstva dostigao je u prvih devet mjeseci ove godine 778,82 miliona KM i veći je za četiri odsto u odnosu na isti period lani.

Podaci iz informacija o realizovanom izvozu i uvozu, koju je razmatrao Odbor Asocijacije drvne industrije i šumarstva Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je u prva tri kvartala izvoz drveta i proizvoda od drveta vrijedio 484,43 miliona, a namještaja i montažne drvene gradnje 294,39 miliona KM. Uvoz je istovremeno iznosio 209,37 miliona KM i porastao je na godišnjem nivou za 4,3 odsto. Ovaj sektor je nastavio dugogodišnji rast izvoza koji je nadmašio uvoz za čak 372 odsto po čemu je najuspješniji u cjelokupnoj privredi.

Direktor banjalučke firme "Drvomehanika", koja se bavi konsaltingom i inženjeringom u oblasti drvoprerade Dragan Savić kaže da su podaci o rastu izvoza i velikom procentu pokrivenosti uvoza izvozom ohrabrujući, ali da još ima mjesta za napredak.

- Prirodni resursi se ne koriste na pravi način, jer je još prilično velik udio sirovine i poluproizvoda u izvozu. Podizanjem stepena finalizacije proizvoda mogli bismo značajno uvećati njihovu vrijednost, a time i izvoz - kaže Savić.

Drvoprerađivače godinama muče isti problemi poput neadekvatnog snabdijevanja sirovinom i manjka stručnog kadra, a Savić smatra da je neophodna bolja saradnja učesnika u proizvodno-distributivnom lancu i nadležnih institucija kako bi bio poboljšan poslovni ambijent i povećan izvoz finalnih proizvoda.

- Veliki broj proizvođača sa kojima sarađujemo je spreman da poveća proizvodnju i izvoz ukoliko bi mogli računati na adekvatno snabdijevanje sirovinom. Trupce koji se izvoze za ogrev trebalo bi iskoristiti za proizvodnju finalnih proizvoda poput namještaja. Veliki dio izvoza i dalje čine proizvodi koji su proizvedeni od uvozne sirovine, a istovremeno veliki dio tehničkog drveta završava kao ogrev, elementi ili rezana građa - kaže Savić.

Uprkos problemima, vrijednost izvoza namještaja, koji u ukupnom izvozu drvoprerađivačkog sektora učestvuje sa 36,5 odsto, porasla je za 7,9 odsto. Firma "Mastervud" iz Prijedora zapošljava 32 radnika, a proizvodnju baziraju na masivnom namještaju koji uglavnom izvoze u Sloveniju, Hrvatsku, Austriju i Njemačku.

- Proizvodi od punog drveta su sve traženiji, ali moramo ispuniti stroge norme koje zahtijeva inostrano tržište. Problem nam predstavlja niska cijena i mali broj kvalifikovanih radnika - kaže direktor ove firme Dragoslav Šiljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana