Drvoprerada jača od krize i poplava

Marina Čigoja
Drvoprerada jača od krize i poplava

Banjaluka - Rast proizvodnje u drvoprerađivačkoj industriji RS, koja tradicionalno bilježi dobre rezultate, nastavljen je i u prvoj polovini ove godine, ali je on usporen zbog majskih poplava koje su pogodile nekoliko velikih preduzeća u tom sektoru.

U oblasti prerade i proizvoda od drveta u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je rast proizvodnje od 7,8 odsto u odnosu na isti period lani, dok je u proizvodnji namještaja došlo do rasta za 10,1 odsto.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik kaže da su uprkos posljedicama poplava zadržane visoke stope rasta.

- Iako je zbog poplava došlo do usporavanja ipak su održane dosta visoke stope rasta obima proizvodnje u odnosu na prvu polovinu prošle godine. To posebno dolazi do izražaja, ako imamo u vidu da je u ukupnoj industriji RS u prvom polugodištu zabilježena mršava stopa rasta od 0,5 procenata - naglasio je Šinik.

On je istakao da je do usporavanja proizvodnje u drvopreradi došlo posebno u drugoj polovini maja i u junu jer su neki proizvođači, koji dobrim dijelom učestvuju u ukupnoj proizvodnji, bili poplavljeni i neko vrijeme su ugasili mašine.

- Na sreću, te firme su dosta brzo ponovo uspostavile proces proizvodnje - rekao je Šinik.

Kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmjena u ovoj oblasti, Šinik kaže da zvanični podaci za prvih šest mjeseci nisu objavljeni, ali da se procjenjuje da će izvoz iznositi oko 180 miliona KM. Podaci za pet mjeseci pokazuju da je izvoz iznosio 151 milion KM i da je povećan za 16,8 odsto odnosno za 22 miliona u odnosu na isti period 2013. godine.

- U istom periodu uvoz je iznosio 33 miliona, što znači da je izvoz četiri puta veći od uvoza, odnosno imamo suficit od 120 miliona KM - kazao je Šinik i dodao da je uvoz za prvih pet mjeseci u odnosu na isti period lani manji za milion KM.

Drvna industrija u ukupnom izvozu RS učestvuje sa 14 procenata, a najveća tržišta su Njemačka, Italija, Hrvatska i Holandija.

Predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS Vlado Pavlović kaže da sindikat nema podatke o broju radnika u oblasti drvoprerađivačke industrije jer nisu sindikalno organizovani.

- U značajnom djelu kolektiva nemamo uvida šta se dešava jer tamo je dosta rada na crno. Radnici se sezonski dovode na posao i plate im se isplaćuju na ruke - istakao je Pavlović.

Proizvodnja

Lazo Šinik je istakao da bi učešće drvoprerađivača u projektu obnove domaćinstava nakon poplava u RS moglo uticati na povećanje proizvodnje, ali da ono neće biti toliko značajno.

- Oko 60 odsto proizvodnje u drvopreradi ide na strana tržišta i preduzeća ne mogu dovesti u pitanje poslove koje već imaju sa inopartnerima. Iako se dosta firmi uključilo u taj projekat i daju svoje proizvode za vaučere, ali ne očekujem drastičan rast proizvodnje, jer su te kompanije većinom bile usmjerene prema izvoznim poslovima koje moraju zadržati - kazao je Šinik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana