Drugi najbogatiji amerikanac kupio akcije posrnule banke

Glas Srpske
Drugi najbogatiji amerikanac kupio akcije posrnule banke

NjUJORK - "Goldman Saks grupa" dobila je finansijsku podršku Vorena Bafeta, 78-godišnjeg milijardera i drugog najbogatijeg Amerikanca.

Bufet je kupio pet milijardi američkih dolara vrijedne povlašćene akcije "Goldman Saksa" koje isplaćuju deset odstotnu dividendu.

"Berkshire Hathanjay", fond kojim upravlja Bafet, kupio je redovne dionice "Goldman Saksa" u vrijednosti dodatnih pet milijardi dolara. Cijena jedne akcije u utorak je porasla sa 115 na 125,05 dolara omogućivši novom vlasniku dnevnu zaradu od 437 miliona američkih dolara.

- Bafet je ponovo napravio pakleni posao. Ključna stvar za "Goldman Saks" je proći kroz kreditni ciklus i čini se da su i oni učinili pravu stvar -  izjavio je analitičar "Sanford C. Bernstein & Co. " Bred Hinc.

Dodao je da je ovo je dobar poslovni potez "Goldmana", ali je za njih bio i veoma skup.

- Kladim se na porast cijene dionice "Goldmana" i mislim da će Bafet u ovom poslu ostvariti viši prinos nego što ga je ikada ranije ostvario -  izjavio je partner u "Seven river kapital managment" Skot Rot.

Kao dodatak prikupljenim sredstvima od Bafeta "Goldman" namjerava prikupiti 2,5 milijardi američkih dolara putem javne ponude koja će tom preduzeću biti prva od 2000. godine.

Japanski "Kjodo njuz" objavio je da "Sumitomo Micui fajnanšel grup" druga najveća japanska banka, namjerava investirati u "Goldman".

Poznat kao "prorok iz Omahe", Bafet je postao kultna ličnost među investitorima privukavši 31.000 ljudi na godišnju skupštinu svojih akcionara.

Naučna studija objavljena prošle godine pokazala je da se korišćenjem Bafetove strategije investiranja dugoročno ostvaruje prosječan godišnji prinos od 25 odsto, što je dvostruko veći prinos od prinosa ključnog američkog S&P 500 indeksa.

Od početka godine dionica "Goldman Saksa" na vrijednosti je izgubila 42 odsto, a 19 odsto od početka prošle sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana