Druga Poslovna konferenciji APIF-a u Banjaluci: Profit raste uprkos krizi

Anita Janković Rečević
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Uprkos inflacijskoj krizi i brojnim ekonomskim problemima koji su obilježili prošlu godinu domaća privreda ostvarila je neto dobit za 22 odsto veću u odnosu na zaradu iz 2021. godine, a uprkos rastu broja zaposlenih najveći izazov u narednom periodu biće nedostatak adekvatne radne snage.

Navedeno je to na drugoj Poslovnoj konferenciji Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) održanoj danas u Banjaluci, gdje su premijerno prestavljeni rezultati poslovanja privrede Srpske u prošloj godini.

Rukovodilac Službe prodaje u APIF-u Vladimir Blagojević, predstavljajući podatke dobijene na osnovu 11.034 predata finansijska izvještaja privrednih subjekata, rekao je da su ukupni prihodi u prošloj godini bili teški 29,3 milijarde, a rashodi 26,7 milijardi KM.

- Posebno je interesantno da je neto dobit lani iznosila 2,7 milijardi maraka i veća je za 22 odsto u odnosu na 2021. godinu. Istovremeno neto gubitak iznosio je 355,55 miliona maraka i manji je oko 37 odsto u poređenju sa 2021. godinom - kazao je Blagojević.

Ministar privrede i preduzetništva RS Vojin Mitrović kaže da su podaci ohrabrujući i pokazuju da pandemija nije negativno uticala na privredu ako se poredimo sa drugim zemljama. Dodao je da su Srpskoj potrebni strani investitori sa svježim kapitalom i naprednim tehnologijama.

- Značajno je da je prošle godine donesena uredba o podsticajima za direktna ulaganja. Vlada podstiče i rast plata kroz oslobađanje davanja. Sve to uticalo je na povećanje broja radnika pa smo tako na kraju 2022. godine imali oko 290.000 zaposlenih, što je najveći broj od nastanka Srpske - kazao je Mitrović.

Ministarka finansija RS Zora Vidović istakla je da je u protekle četiri godine za privredu izdvojena milijarda KM te da će Vlada Srpske i u ovoj godini značajno podržati ovu oblast.

- I u ovoj godini će biti izdvojeno više od 200 miliona KM. Samo kroz smanjenje poreza na dohodak lani je 80 miliona KM usmjereno na plate radnika, a ove godine će taj iznos premašiti 100 miliona KM - rekla je ona.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić naveo je da je potrebno preduzimati dodatne mjere za unapređenje privrede.

- S obzirom na okolnosti u kojima je naša privreda lani poslovala i da smo visoko zavisni od kretanja na zapadnom tržištu možemo biti zadovoljni postignutim. Sačuvali smo ekonomski potencijal i stvorili mogućnost da se u narednom periodu borimo sa izazovima, a to je prije svega kako zaustaviti odliv radnika - kazao je Račić.

Direktor EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari Savo Mirković rekao je da je prošla godina bila vrlo izazovna i turbulentna u oblasti energetike.

- U obavezi smo da prodajemo električnu energiju po fiksnoj cijeni do 2026. godine zbog kredita na osnovu kojeg smo izgradili teromoelektranu. Da nije bilo te ugovorene cijene ostvarili bismo lani astronomsku dobit - kazao je Mirković.

Konferencija

Druga Poslovna konferencija "APIF 2023" okupila je oko 200 učesnika, odnosno najveće zvaničnike Srpske, privrednike, predstavnike agencija iz ove oblasti iz Srbije i Sjeverne Makedonije te lokalnih zajednica.

- Cilj nam je da ovaj događaj preraste u tradiciju. Poslovni podaci koje smo predstavili ključni su osnov za izradu strateških i planskih dokumenata - rekao je direktor APIF-a Goran Bobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana